Vlasti u Teheranu žele da deportuju dva miliona Avganistanaca

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Vlasti u Teheranu najavile su da će u narednih šest meseci deportovati dva miliona stranaca koji nemaju dozvolu boravka u Iranu.

"Organi bezbednosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova rade na merama za deportaciju značajnog broja ilegalnih stranih državljana", rekao je Ahmad-Reza Radan, komandir policije.

Kako je preneo austrijski "os.24", Radan je govorio u kontekstu proterivanja oko dva miliona ljudi koji treba da napuste zemlju do kraja persijske kalendarske godine u martu 2025. U Iranu se već mesecima vodi debata o velikom broju izbeglica iz Avganistana, koji su masovno napuštali svoju zemlju nakon to su radikalni islamski talibani preuzeli vlast pre tri godine.

U televizijskom intervjuu u ponedeljak uveče, iranski ministar unutrašnjih poslova Eskandar Momeni je naglasio veliku patnju Avganistanaca i njihove kulturne sličnosti.

"Oni su kulturni ljudi, ali naša zemlja ne može da primi toliki broj migranata", rekao je on i dodao:

"Imamo plan da se ovim pitanjem pozabavimo organizovano i bez buke, a prioritet su ilegalni migranti".

Procenjuje se da u Irannu živ čak oko 4,5 miliona Avganistanaca. Većina od njih nama legalan status. Iranski mediji prenose da se u zemlji nalazi oko šest miliona Avganistanca. Većina radi loše plaćene poslove i jedva sastavlja kraj s krajem. Oni dadde u građevinski firmama ili supermarketima.

Iran i avganistan dele oko 900 kilometara grannice. Ova linija prolazi kroz retko naseljena pdručja. Iran je najavio da će na severoisoku zemlje izgraditi zid. Slična je situacija i na granici Avganistana i Pakistana, koji je takođe najavio da će proterati veliki broj izbeglica.

(Telegraf.rs)

Video: Avganistan: NATO konvoj pogođen u Kabulu, četvoro mrtvih, devetnaestoro povređenih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atila Hunski

    11. septembar 2024 | 04:57

    Ladno...i to ce uraditi bez grize savesti..... A miiii? Mi imamo nase sunce 🌞

  • što

    11. septembar 2024 | 03:05

    nisu dovoljno ekstremni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA