Kopaju se rovovi, evakuišu bolnice: Sablasna atmosfera unutar grada za koji se sumnja da je glavni cilj Rusije

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Pokrovsk je ključna saobraćajna tačka, a pad grada značio bi da će ruske snage preseći jedan od glavnih puteva za snabdevanje u regiji. To bi verojatno primoralo Ukrajinu na povlačenje iz Časiv Jara, a front bi se pomaknuo bliže Kramatorsku. Za Ukrajinu bi to praktično značilo gubitak gotovo cele Donjecke regije, koju Kremlj pokušava da osvoji od početka invazije.

Kako se ruske snage približavaju Pokrovsku, Marija Hončarenko i njene mačke konačno su odlučile da napuste grad u kojem je provela veći deo svog života. Nakon što je prvobitno, poput mnogih drugih, insistirala na ostanku, sada se priprema za odlazak, uz samo jedan mali ruksak i svoja dva mačeta.

- Srce mi stane kad čujem prasak - uplakana je rekla ekipi "Bi-Bi-Sija", držeći u rukama stari telefon s brojevima za hitne slučajeve.

Front je udaljen manje od osam kilometara od Pokrovska. Serhij Dobrjak, načelnik vojne uprave grada, kaže da Rusi ne samo da koriste balističke rakete i višecijevne raketne bacače, već sada napadaju Pokrovsk i vođenim bombama i topovima, s obzirom na to da je grad sada unutar dometa tog oružja.

- Pogledajte šta su Rusi učinili. Radila sam ovde 30 godina i sada moram ostaviti sve iza sebe - kaže Marija kroz plač dok joj volonteri pomažu da uđe u autobus za evakuaciju jer vozovi više ne saobraćaju.

Ukrajinska vojska priznaje da njihova ofenziva u ruskoj regiji Kursk nije uspela prisiliti Moskvu da preusmeri svoje trupe s istoka Ukrajine. Neki analitičari tvrde da je taj potez, koji je sigurno pomogao u podizanju morala među vojnicima, ostavio strateški snabdevni put ranjivim na ruske napade. U nedelju je Rusija tvrdila da je preuzela kontrolu nad selom Novohrodivka, udaljenim samo 10 kilometara od Pokrovska. Kijev izjavu još nije komentarisao, no neimenovani izvori su rekli "Bi-Bi-Siju" da su se ukrajinske snage povukle s tog područja.

Prostor u autobusu za evakuaciju brzo se ispunjava. Žena s petogodišnjom ćerkom penje se u vozilo. Ovo je njihova druga evakuacija. Prvi put su pobegli 2022. godine kada su napustili pogranični grad nakon što je Rusija započela potpunu invaziju na Ukrajinu. Ovaj grad je čini se Putinov glavni prioritet. Prema Serhiju Dobrjaku, razmera snaga u tom smeru je 10 prema jedan u korist Rusije. Tokom najnovijeg napada Rusija je pogodila transformator u Pokrovsku, ostavljajući polovinu grada bez struje. Napadi su takođe poremetili snabdevanje vodom.

Grad se brzo prazni. Pre dva meseca ovde je još živelo 48.000 ljudi. Danas ih je polovina već napustila Pokrovsk. Živahno središte grada s radnjama i supermarketima je sablasno tiho. Banke, supermarketi i većina kafića su zatvoreni. Bolnica je evakuisana. Za to vreme izvan grada bageri kopaju nove rovove na poljima, a general Oleksandr Sirski, vrhovni zapovednik ukrajinskih snaga, kaže da je vojska uspela da zaustavi rusko napredovanje prema Pokrovsku. Pukovnik Oleh Demjanenko, zapovednik bataljona 110. brigade, rekao je "Bi-Bi-Siju" da je front na severnom kraku ruskog napada na Pokrovsk zaista stabiliziran. Međutim, ruski napadi većinom su usmereni na južni krak, gde se nastavljaju teške borbe.

Jedno od područja na tom kraku koje Rusi pokušavaju da zauzmu je Selidove, mali grad jugoistočno od Pokrovska. "Bi-Vi-Si" je posetio topovsku poziciju 15. Brigade Nacionalne garde koja brani ovaj grad. Neumorni ruski napadi ne daju im predaha.

- Pripremite se za akciju! - naređuje zapovednik jedinice Dmitro nakon što je primio koordinate novog cilja.

Svi članovi posade požurili su do stare američke haubice M-101. Ova vrsta oružja korišćena je još u Drugom svetskom ratu, a sada ga Ukrajinci koriste da bi zaustavili ruske napade. Zapovednik Dmitro kaže da njegova jedinica mora ispaljivati stotine metaka svaki dan kako bi zaustavili napade ruskih snaga. Kada zapovedi: "Vatra!", povlači konopac i pokreće eksploziju koja ispunjava prostor dimom.

Borbe u njegovu sektoru su izuzetno intenzivne. Dmitro objašnjava da neprijatelj napada u grupama od 15 do 60 ljudi, te da oni ispaljuju do 200 metaka dnevno kako bi ih odbili. Ovo je velika promena u odnosu na prošlu zimu, kada su veliki topovi većinu dana ostali tihi. Ali što više puca, veći je rizik od protivnapada. Stoga, nakon svake serije metaka odlaze u zaklon da bi čekali ruski protivnapad. Kada čuju jak udarac u daljini, ćute.

- Navođena bomba - promrmljao je jedan od vojnika.

Tog oružja se najviše plaše. Ima razoran učinak i od njega nemaju gde da se sakriju. Dmitro izbegava izričit odgovor na pitanje da li bi bilo korisnije koristiti ukrajinske snage uključene u operaciju Kursk za obranu regije Donbas.

Front može neočekivano promeniti smer, često donoseći potpuna iznenađenja za ukrajinske snage. Prošlog meseca grupa od sedam vojnika 68. Brigade preuzela je smenu na prednjem položaju u selu Komišivka, smeštenom 15 kilometara zapadno od Selidove. Njihova misija bila je da spreče ruske pokušaje proboja. No, sledećeg dana ruske snage su ih opkolile. Srećom, zahvaljujući velikoj hrabrosti vozača i propustu ruskih vojnika uspeli su da se evakuišu tri dana kasnije.

Dok se u Pokrovsku evakuacijski autobus s Marijom Hončarenko približava svom odredištu, situacija je kritična. Zbog oštećenja mosta na izlazu iz grada usled ruskih napada moraju koristiti novu rutu. Dok autobus kreće, putnici mašu kroz prozore i brišu suze. Za Mariju ovo je putovanje ispunjeno strahom i neizvesnošću. No, zna jedno - biće sigurnije u novom domu nego da ostane na frontu, zaključuje "Bi-Bi-Si".

(Telegraf.rs/Večernji list)

Video: Do kraja godine završetak rekonstrukcije tri ulice u starom jezgru Zemuna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. septembar 2024 | 08:56

    Sta bi sa ukrajinskom ofanzivom u Kursk? Poslali su najbolje jedinice na Kursk da bi zaustavili Ruse na ovom pravcu, sad Rusi uzimaju ovo pa ce da ociste i one oko Kurska. Igraju se americki generali sa ukrajinskim vojnicima. Tako to ide kad prepustis komandu strancu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA