Komesar UN: Represija talibana nad ženama nema premca

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk rekao je danas da represivna kontrola talibana nad ženama i devojčicama u Avganistanu nema premca i da će ugroziti budućnost zemlje.

Tirk je rekao da su novi zakoni o moralu, koji zabranjuju ženama da se pojavljuju u javnosti bez pokrivača lica i ograničavaju njihov pristup obrazovanju i većini poslova, "skandalozni i predstavljaju sistematsku persecutiju po osnovu pola", preneo je AP.

"Tresem se pri pomisli na to šta je sledeće za žene i devojčice u Avganistanu", rekao je Tirk Savetu za ljudska prava UN u Ženevi.

Talibani nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Talibani, koji su preuzeli vlast u Avganistanu 2021. godine tokom poslednjih nedelja povlačenja SAD i NATO, isključili su žene iz većine oblasti javnog života i zabranili devojčicama da idu u školu nakon šestog razreda, uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini.

Takođe ograničavaju pristup žena radu, putovanjima i zdravstvenoj zaštiti ako nisu u braku ili nemaju muškog staratelja, i kažnjavaju one koje se ne pridržavaju talibanske interpretacije hidžaba, ili islamskog vela.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Nijedna vrsta ne umire sama": Praćenje orlova zmijara preko 4G video-kamere

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prageru

    10. septembar 2024 | 05:33

    muslimanke arspkinje pa i palestinke koje žive u IZRAEL-u imaju veća prava i slobodu nego u bilo kojoj muslimanskoj zemlji. škola sloboda kretanja oblačenja vozačka fozbola pisao ...

  • alal vera alal vera

    10. septembar 2024 | 05:08

    krajnji cilj islamske religije šerijatski zakon

  • to je ta

    10. septembar 2024 | 05:07

    tolerantna religija islam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA