Švedska je najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini, 17. po redu, vredan 443 miliona dolara

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 13

Švedska će isporučiti Ukrajini 17. paket vojne pomoći u vrednosti od 4,6 milijardi švedskih kruna (443 miliona dolara), izjavio je данас švedski ministar odbrane Pal Jonson.

On je naveo da će novi paket pomoći uključivati municiju za borbena vozila pešadije, kao i nabavke koje bi omogućile transfer borbenih aviona Gripen u budućnosti, iako odluka o takvom transferu još nije doneta.

"Želimo da budemo u mogućnosti da prebacimo lovce Gripen u Ukrajinu u kasnijoj fazi", naglasio je Jonson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Bivši švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom u julu je najavio da je Švedska spremna da isporuči lovce Gripen u budućnosti, ali da to zavisi od odluke ukrajinske vlade.

"Ne radi se samo o nabavci aviona i obuci pilota. To su složeni sistemi, a implementacija dva od njih u isto vreme bila bi preteška. Ali to ne znači da Švedska nije otvorena za isporuku Gripena ako i kada se program F-16 završi, to je opet stvar Ukrajine, a ne švedske vlade", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer®

    9. septembar 2024 | 17:48

    Ne mogu da se načudim šta je trebalo Švedskoj da posle 200 godina bez rata čačka mečku po zvečku i ulazi u to đavolje kolo sa najvećim svetskim zločincima?! Švedska bar ne vuče taj rep kolonijalista kao Engleska, Francuska, Španija,... Mogli mirno da spavaju kao do sada. Ovako?

  • Raca

    9. septembar 2024 | 17:14

    Nemaju oni buducnost dok se god Amerikanci i Zapad petljaju .Sadasnjost ima je paklena .Nema njima pomoci sta god im od oruzja poslali,surova istina.

  • Nikolas

    9. septembar 2024 | 17:30

    SVE CE TO UKRAJINCI PLATITI SVOJIM ZIVOTIMA I NOVCEM UZ KAMATU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA