Iran isporučio Rusiji balističke projektile u zamenu za soju i žito

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Vlasti u Teheranu su potvrdile da su Rusiji poslale balističke projektile za nastavak rata u Ukrajini u zamenu za soju i žito.

Uprkos zvaničnom demantiju, jedan iranski poslanik se oglasio manje od 48 sati nakon što su ameriki zvaničnici upozorili na učvršćivanje vojnih veza između Teherana i Moskve, preneo je britanski "Telegraf".

"Zaobilazimo sankcije kroz naše partnerstvo sa Rusijom. Uvozimo soju, kukuruz i drugu robu iz Rusije“, rekao je Ahmad Bahšaiš Ardestani, iranski poslanik i član Odbora za bezbednost i spoljnu politiku.

Iran je pod čvrstim zapadnim sankcijama koje ograničavaju njegov pristup zapadnim valutama, primoravajući ga na razmenu robe za hranu i gorivo. Analitičari su rekli da je invazija Kremlja na Ukrajinu 2022. godine ubrzala novu antizapadnu osovinu sa Rusijom i Iranom u njenoj srži, što je koncept koji je potvrdio Ardestani potvrdio.

"Dajemo rakete Hezbolahu, Hamasu i Al Šababu , pa zašto ne u Rusiju?“ rekao je on i nastavio:

"Evropljani prodaju oružje Ukrajini. NATO je ušao u Ukrajinu, pa zašto ne bismo podržali našeg saveznika slanjem raketa i dronova u Rusiju?“, upitao je on.

Zvaničnici američke obaveštajne službe su ranije potvrdili da je Iran poslao najmanje 200 balističkih projektila Rusiji. Oni su identifikovani kao projektili "Fath-360", koji se lansiraju sa moblnih platformi. Njihov domet je oko 120 kilometara i preciznost im je u krugu od 30 metara. Mogu da ponesu oko 200 kilograma eksploziv.

Ovi projektili mogu da se uporede sa raketama tipa HIMARS, američke proizvodnje, a čiji je domet do 300 kilometara. Brzina balističkih rakta "Fath-360" je četiri maha, dok američki HIMARS ima brzinu od 2,5 maha.

Iran isporučuje Rusiji dornove već dve godine ali je Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), protelog vikenda na jednom sastanku u Londonu poručio da iranska isporuka ballističkih projektila Rusiji predstavlja "dramatičnu eskalaciju" u vojnim odnosima dve zemlje.

"To je dvosmerna ulica. Rusija je u stanju da učini mnogo toga kako bi iranske balističke projektile napravila mnogo opasnijim za upotrebu protiv naših partnera i prijatelja širom bliskog istoka", rekao je Berns.

Oglasio se i Ser Ričard Mur, direktor britanske obaveštajne službe MI6, koji je rekao da je Iran izabrao da bude aktivan učesnik u ruskom ratu u Ukrajini.

"Ako se ove rakete pojave na frontu to će postati očigledno vrlo brzo. One će eksplodirati, ubijati ukrajinske civile i uništavati njihovu infrastrukturu", naveo je on.

Kada su SAD 2022. poslale Ukrajini projektile tipa HIMARS, to se smatrlao za jedann od važnijih momenata u ratu. Korišćeni su za uništavanje ruskih komandnih centara i logističkih habova iza linija fronta, zbog čega je moralo da dođe do povlačenja ruskih trupa.

Farzin Nadimi, viši savetnik u vašingtonskom Institutu za politiku Bliskog istoka, kaže da iranska isporuka balističkih projektila Rusiji pokazuje da Teheran ima sve važniju ulogu kao dostavljač vojne opere Rusiji.

"Isporuka projektila kraćeg dometa mogla bi da u budućnosti otvori put za dostavu projektila dužeg dometa", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. septembar 2024 | 12:39

    JACA KOALICIJA PROTIV NATO FASISTA!!! SVET SE PLASI NATO FASISTICKE VLASTI !!!

  • Jovan Ktć

    9. septembar 2024 | 14:12

    NATO - vci tvrde kako se stvara nova " osovina " Rusija - Iran, a oni u svom sastavu imaju 31. državu, i da se Iran aktivno uključuje u rat, a oni od početka dadoše Ukrajini oružja u vrednosti od stotina milijardi dolara i evra. Njihovo licemerje i bezobrazluk nemaju kraja. Što se tiče Rusije i Irana, saradnja je na obostranu korist. Samo neka tako nastave i dalje.

  • Južnoprugaš

    9. septembar 2024 | 14:35

    Rublja vrti gde dolar neće...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA