Ukrajinske trupe utvrđuju položaje u Kurskoj oblasti: "Žele da Rusi krvare kao i Ukrajinci na istoku zemlje"

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Ukrajinske oružane snage su 6. avgusta pokrenule ofanzivu u zapadnoj Rusiji i do kraja prošle nedelje kontrolisali su oko 800 kvadratnih kilometara teritorije u Kurskoj oblaati. To je više nego što je Rusija uspela da osvoji ukrajinske teritorije od početa ove godine.

Upad Ukrajinaca iznenadio je Rusiju, ali i ukrajisnke saveznike na Zapadu, prenosi "Business Insider". Još šokantnije je to što su ukrajinske trupe uspele da zadrže osvojenu teritoriju duže od mesec dana, nastavljajući da se bore na teritoriji Rusije, čiji odgovor ni izbliza nije onako žestok kakav se očekivao.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je krajem prošle nedelje za "NBC news" da su planovi ukrajinske vojske da naneograničeno zadrže osvojenu teritoriju. Razlog nije taj što vlasti u Kijevu žele rusku zemlju, već što bi to moglo da se iskoristi u budućim mirovnim pregovorima:

"Za sada, ona nam nije potrebna", rekao je Zelenski.

Međutim, Metju Savil, vojni ekspert za strategiju u thnik-tanku RUSI i bivši obaveštajni analitičar u Ministarstvu odbrane Velike Britanije, navodi da je "iznenađenje to što Ukrajinci pokušavaju da se konsoliduju i zadrže osvojeno".

"Procena je da bi oni mogli da uspostave snažnu liniju odbrane kako bi efikasno primorali Ruse da krvare, kao i Ukrajinci na istoku zemlje", rekao je on.

Istovremeno, poslednjih meseci je porastao broj ruskih žrtava u konfliktu. Prema obaveštajnim podacima ministarstva odbane u Londonu tokom maja i juna u sukobu je ranjeno ili je poginulo oko 70.000 ruskih vojnika.

"Razlog porastu broja žrtava je efikasna ukrajinska odbrana i nedostatak treninga ruskih trupa", navodi se u izveštaju.

Procene ukazuju da se dnevno iz stroja izbaci oko 1.100 ruskih vojnika. Ukoliko se ukrajinske trupe pripremaju da zadrže osvojeno u Kurskoj oblasti doći će do toga da se ruski gubici povećaju u pokušaju da povrate nazad kontrlu nad ovom teritorijom.

"Za Rusiju će biti vrlo težak zadatak da ponovo preuzme kontrolu nad Kurskom oblasti", rekao je Dejvid Koen, zamenik direktora CIA, krajem prošlog meseca.

Na drugoj strani, rizik postoji i za Ukrajince. Naime pokušaji da se zadrži osvojeno zahtevaće prebacivannje iskusnih vojnika sa drugih delova fronta što može dovesti do slabljenja linija odbrane na drugim mestima.

Uspešan ukrajinski upad je doprineo tome da se naruši imidž ruskog predsednika Vladimira Putina, koji želi da projektuje svoju sliku kao moćnog lidera, koji brineo sigurnosti ruskog naroda. Uz to omogućila je Ukrajini da preuzme inicijativu posle višemesečnog podređenog položaja.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pg.

    9. septembar 2024 | 10:04

    Ovo pisu britanci, najveci krvnici i manipulanti na svijetu, fuj na njih i njihove partere !

  • Kiki

    9. septembar 2024 | 10:52

    Engleski genocidaši neka se drže Robina Huda, svog izmišljenog heroja. Tako im je i cela istorija izmišljena i lažna! Da li ih još uvek progone duhovi miliona domorodaca i starosedelaca koje su pobili širom sveta?!

  • Srkimaja

    9. septembar 2024 | 13:07

    Sad posto je napadnuta i vojno zauzeta teritorija Rusije , Rusi imaju pravo da bace ogranicenu atomsku bombu, verovatno se sad i bira grad u Ukrajini na koji ce biti bacena .... gluplji potez od ovoga ceo Nato nije mogao smisliti....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA