Ajfelov toranj menja izgled? Na silu uvode promenu kakva nije viđena 135 godina: "Ona je parazit!"

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Gradonačelnica Pariza En Hidalgo izjavila je kako želi da zadrži olimpijske krugove pričvršćene na Ajfelov toranj kako bi "praznični duh Olimpijskih igara u Parizu ostao prisutan i dugo nakon njihovog završetka".

Neviđenu je buru izazvala želja gradonačelnice u Parizu ali i u čitavoj Francuskoj.

Politički protivnici Hidalgo smatraju da se radi o pokušaju lepljenja predizbornog plakata na jedan od najpoznatijih svetskih spomenika, a uoči sledećih lokalnih izbora na kojima će se Hidalgo suočiti s ministarkom kulture u odlasku koja stiže upravo iz arondismana u kojem se nalazi Ajfelov toranj.

"Ajfelovtoranj nije napravljen da s njega visi sve i svašta, ovo je politički oportunizam!", zaključio je David Alphand, desničarski pariški gradski većnik i politički saveznik spomenute ministarke.

Kako piše "Politiko", Pariz je francuskoj publici "prodao" domaćinstvo Igara obećavši da će ih učiniti najzelenijima u istoriji, da će koristiti uglavnom već postojeću infrastrukturu u svrhu održivosti i sprečiti da troškovi izmaknu kontroli. Mnoga privremena mesta sagrađena su u srcu grada, a kultni spomenici poput Ajfelovog tornja postali su deo velike scenografije za događaje poput ceremonije otvaranja ili odbojke na pesku.

Nakon Igara te privremene strukture trebale bi se srušiti, navodi "Politiko". Centar Pariza trebao bi se vratiti, uglavnom, na ono što je bio.

Tabor pariške gradonačelnice do sada je odbijao kritike navodeći da je reč o tipičnim pritužbama Parižana, poznatih po tome što mrze svaku promenu u glavnom gradu Francuske.

Podsećaju da su i piramide ispred Luvra bile polomljene nakon postavljanja 80-ih, a čak su se i Ajfelovom tornju, koji je inženjer Gustav Ajfel izgradio za Svetsku izložbu 1889. godine, u početku protivili i arhitekti i stanovnici grada. Romanopisac Gi de Mopasan nazvao je toranj "divovskim nezgrapnim kosturom", a priča se da je onde voleo i da ruča jer je to bilo jedino mesto u Parizu s kojeg ga nije mogao videti.

Danas, više od veka kasnije, Ajfelov toranj gotovo je svima omiljen spomenik, sinonim za Francusku - i spomenik za koji mnogi, uključujući Ajfelove potomke, žele da ostane netaknut.

- Prstenje u potpunosti razbija dizajn spomenika... Ne poštuje rad naših predaka - rekao je za "Politiko"  pra-praunuk Gustava Ajfela.

Kako podseća "Politiko", ukrašavanje Ajfelovog tornja nije bez presedana. Često je korišćen za prenošenje raznih političkih poruka, poput potpore Ukrajini, ali i u različite komercijalne svrhe. No, te su instalacije uvek bile privremene.

Ovo je prvi put u istoriji da je porodica Ajfel javno zauzela stav protiv planova vezanih za Ajfelov toranj.

No, Hidalgo, u intervju za "Ue Franse", tvrdi da ta odluka pripada gradu budući da je toranj u vlasništvu grada Pariza - sve dok ga odobri Međunarodni olimpijski odbor, koji strogo štiti mesta na kojem su postavljeni krugovi.

U međuvremenu, gorepomenuta ministarka kulture u bitci za gradonačelnicu Pariza, dopušta drugima da napadnu Hidalgo, dok ona sama zauzima više diplomatski pristup, ocenjuje "Politiko".

"Ajfelov toranj zaštićeni je spomenik i može se menjati samo pod određenim uslovima i nakon stručne procene", napisala je na društvenoj mreži X.

Kakva god bila konačna odluka, sadašnji olimpijski čelični prstenovi teški 30 tona moraće se spustiti jer su preteški da bi tamo ostali trajno. Hidalgo je rekla da će ih grad zameniti novim, lakšim.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA