Mladi turski vojnici tokom zakletve razljutili Erdogana: On obećao "čistku drskih pojedinaca"

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napao je mlade vojnike koji su položili prosekularnu zakletvu tokom ceremonije dodele diploma obećavši da će oni koji stoje iza toga biti "počišćeni" iz vojske.

Redžep Tajip Erdogan opisao je uključene kao "oportuniste". Dodao je da je istraga u toku i obećao da će "nekolicina odgovornih drskih pojedinaca biti počišćena iz vojske". "Ko god oni bili, nije moguće da budu deo naše vojske", upozorio je.

Erdogan je 30. avgusta bio prisutan na ceremoniji dodele diploma na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Ebru Eroglu predvodila je razred od 960 diplomiranih studenata u recitovanju službene vojne zakletve o odbrani Turske, piše Associated Press.

"Mi smo vojnici Mustafe Kemala"

Međutim, snimak nastao oko sat vremena kasnije prikazuje oko 400 studenata okupljenih u polju kako podižu mačeve i uzvikuju "Mi smo vojnici Mustafe Kemala", što se odnosi na sekularnog utemeljitelja moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka.

Eroglu je zatim predvodila grupu u Oficirskoj zakletvi, u kojoj su se zakleli da će braniti "sekularnu, demokratsku Tursku". Ta je zakletva iz Akademije ukinuta 2022. godine. Turska je pod Erdoganom postala otvorenije religiozna odbacivši neke od sekularističkih tradicija izvorne kemalističke republike.

Turska vojska tradicionalno je sebe smatrala garantom sekularizma, što je rezultiralo nizom državnih udara. Vojska je vodila tri udara između 1960. i 1980., a i 1997. je srušila konzervativnu vladu. Međutim, pokušaj svrgavanja Erdogana 2016. je osujećen i hiljade ljudi su odstranjene iz oružanih snaga, pravosuđa i drugih javnih institucija.

Erdoganov saveznik Devlet Bahčeli, čelnik Stranke nacionalističkog pokreta, među prvima je pozvao da se istraži sporna zakletva. U četvrtak je ministarstvo odbrane potvrdilo da je pokrenuta istraga.

(Telegraf.rs / Index)

Video: Od "majbaha" do "renoa": "Munje" od vozila u kojima su došli evropski lideri na samit u Pragu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 500

    9. septembar 2024 | 09:58

    Vjecita borba Turske izmedju istoka i zapada..nesto kao Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA