Novi ukrajinski šef diplomatije Andrij Sibiha razgovarao sa Blinkenom o vojnoj pomoći

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha održao je prvi telefonski razgovor sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, a fokus konverzacije je bilo ubrzanje isporuke vojne pomoći Kijevu.

''Razgovarali smo o načinima za ubrzavanje vojne pomoći, promovisanje Formule mira i jačanje sankcija Rusiji. Nadam se bliskoj saradnji u zaštiti zajedničkih demokratskih vrednosti“, rekao je Sibiha na mreži X.

Stejt department je izvestio da je Blinken čestitao Sibihi na imenovanju i naglasio snagu partnerstva SAD i Ukrajine, uključujući stalnu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku Kijevu i ubrzavanje oporavka ukrajinske ekonomije.

Kako se navodi, strane su razgovarale i o "budućem diplomatskom kalendaru" za blisku budućnost, prenosi Ukrinform.

U objavi na društvenoj mreži X, Blinken je nazvao Sibihu ''dugogodišnjim partnerom“ i izrazio uverenje u ''nastavak dobrog rada i bliske saradnje“.

''Radujem se ličnom sastanku u narednim nedeljama“, dodao je američki državni sekretar.

Vrhovna rada je u četvrtak podržala ostavku ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe i glasala za imenovanje Andrija Sibihe na ovu funkciju.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin objavio je u petak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj da su SAD odobrile paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 250 miliona dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA