Brutalna regrutacija u Ukrajini, množe se žalbe: Muškarca su pretukli i ubili prilikom prisilne mobilizacije

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Povećava se broj žalbi Ukrajinaca na brutalnost osoba zaduženih za regrutaciju. Zvaničnici u Kijevu najavili su pokretanje istrage nakon što je jedan muškarac navodno pritvoren i pretučen na smrt.

Ukrajinski poverenik za ljudska prava zatražio je u petak otvaranje istrage o smrti muškarca kojeg su, prema rečima njegovih bližnjih, zadržale i pretukle osobe zadužene a regrutaciju, prenosi AFP.

Tragedija se dogodila u Zakarpatskom egionu (zapad), a "potrebna je hitna, potpuna i nepristrasna istraga", naveo je poverenik Dmitro Lubinec na Telegramu, dodajući da je tim povodom podneo zahtev državnom tužiocu i da su istrage već započete, prenosi Antena Observator.

Ako se optužbe potvrde, "krivci moraju biti izvedeni pred lice pravde", naglasio je on.

Ukrajinska vojska, koja pati od nedostatka ljudstva nakon dve i po godine od ruske invazije, ulaže napore da popuni svoje redove, ali za razliku od početka rata, nedostaje dobrovoljaca, pa je Ukrajina u maju usvojila novi zakon kojim se ubrzava mobilizacija.

Zloupotrebe, nasilje i "lov na muškarce"

Strukture zadužene za ovu misiju, takozvani Teritorijalni regrutni centri, redovno su optuživani za zloupotrebe, pa čak i nasilje, naročito u zapadnim regionima, koji su manje pogođeni ratom, a neki mediji idu toliko daleko da govore o "lovu na muškarce" za mobilizaciju.

Napadi na civile, naročito na žene koje se protive mobilizaciji svojih muževa, napadi na vojnike i policajce zadužene za regrutaciju, kao i napadi na regrutne centre, redovno se dešavaju. U Zakarpatskoj oblasti, najudaljenijoj od fronta i najmanje pogođenoj ruskim bombardovanjem, "broj žalbi na nezakonite akcije" regrutnih centara je porastao, izjavio je Lubinec.

Njegov regionalni predstavnik kontaktiran je od strane žene koja je optužila regrutere da su njenog oca nezakonito zadržali i pretukli, "što je dovelo do njegove smrti", dodao je.

Graničeći sa Rumunijom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, Zakarpatski region postao je važna tačka za prelazak Ukrajinaca koji žele ilegalno napustiti zemlju kako bi izbegli mobilizaciju.

Od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, muškarcima za mobilizaciju je zabranjeno napuštanje zemlje, uz nekoliko izuzetaka.

Mobilizacijska kampanja nailazi na otpor mnogih Ukrajinaca koji se plaše da će biti poslati na front bez adekvatne obuke u trenutku kada ruska vojska napreduje u Donbasu.

Nekoliko šefova regrutnih centara je uhapšeno i optuženo da su organizovali koruptivni sistem kojim su omogućavali plaćanje mita kako bi muškarci izbegli mobilizaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. septembar 2024 | 07:03

    NIJE NIKO VISE LUD DA GINE ZA NATO OSVAJACKE INTERESE I PLANOVE PENTAGONA!!!

  • Рус

    8. septembar 2024 | 09:01

    Kako to da fali ljudi kada zelenski tvrdi da je od pocetka rata poginulo oko 32.000 ukrainskih vojnika..

  • Bale

    8. septembar 2024 | 09:13

    Tek koliko ih po Evropi sece sa dobrim autima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA