Pao rekord: Nikada veći broj zatvorenika u Engleskoj i Velsu, iza brave više od 88.500 osuđenika

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Broj zatvorenika u Engleskoj i Velsu dostigao rekordan nivo

Broj zatvorenika u Engleskoj i Velsu danas je dostigao rekordan nivo, saopštila je britanska vlada, uoči planiranog proširenja mere ranog oslobađanja zatvorenika ovog meseca u cilju rešavanja krize prevelikog broja zatvorenika.

Britanija ima najveću stopu zatvaranja u zapadnoj Evropi, prema onlajn bazi podataka Vorld prizon brif i suočava se sa krizom nakon što program izgradnje novih zatvorskih objekata nije uspešno pratio strožije zakone o kažnjavanju, što je imalo za posledicu veći broj zatvorenika, preneo je Rojters.

Podaci koje je objavilo Ministarstvo pravde pokazuju da broj zatvorenika sada iznosi 88.521, u odnosu na 88.350 nedelju dana ranije.

To je približno 150 zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Stope izricanja zatvorskih kazni su oko 25 odsto niže u Francuskoj, Španiji i Italiji i manje od 50 odsto u Nemačkoj i Holandiji.

SAD, međutim, imaju daleko veću stopu sa 531 zatvorenikom na 100.000 stanovnika.

Ubrzo nakon što je preuzela dužnost u julu, nova britanska laburistička vlada je saopštila da bi zatvori mogli biti puni za nekoliko nedelja i da je potrebno prevremeno puštanje zatvorenika kako bi se sprečilo ono što je ministarka pravde Šabana Mahmud opisala kao "potpuni slom zakona i reda".

U mnogim zatvorima smeštena su po dva zatvorenika u ćelijama izgrađenim za jednog, a upravnici zatvora su upozorili da će prestupnici uskoro morati da budu smešteni u policijskim prostorijama, što će ograničiti rad službenika i poremetiti pravosudni sistem.

Prema planu prevremenog puštanja na slobodu, koji je odobrio parlament i koji treba da stupi na snagu 10. septembra, većina zatvorenika će steći pravo na puštanje nakon što odsluže 40 odsto kazne iza rešetaka, umesto 50 odsto koliko je trenutno na snazi.

Britanska vlada je saopštila da će oko 5.500 zatvorenika biti pušteno na slobodu između septembra i oktobra.

Zatvorenici koji budu pušteni mogu biti vraćeni u zatvor ako ponovo počine krivično delo ili prekrše druge uslove puštanja na slobodu, a oni koji služe kaznu za teška nasilna krivična dela od četiri ili više godina automatski su isključeni iz programa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pomislili su da je ogromni pacov, zapravo će vam ulepšati dan: Maznula je keksić i zaplivala Tamišem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    8. septembar 2024 | 07:22

    Na brod , pa pravac Australija ! Ona je i nastala tako !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA