Žena slučajno našla masovnu grobnicu sa ostacima 150 beba: Iza svega se krije jeziva praksa britanskih lekara?

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Više od 300 tela, među kojima je i više stotina dece i beba, pronađeno je u masovnoj grobnici u Oldhamu.

Tačnije, 303 ljudska posmrtna ostatka pronađena su neobeležena na parceli na groblju Rojton. Među njima je 145 identifikovano kao mrtvorođenčad, 128 kao bebe i mala deca i 29 kao odrasle osobe.

Masovnu grobnicu otkrila je jedna žena dok je tragala za grobom svoje braće, inače blizanaca, koji su umrli 1962. godine.

Rekla je da njeni roditelji nikada nisu mogli da se oproste od njih jer su umrli ubrzo nakon što su rođeni i da tela nikada nisu dobili.

Vlasti veruju da ovo možda nije jedina masovna grobnica na groblju, jer je pre 1980-ih bila uobičajena praksa da se mrtvorođena beba odvozi i pokopa bez dodatnih detalja o tome gde je sahranjena.

Roditeljima te dece je umesto toga rečeno da je njihovo dete sahranjeno pored "fine osobe" istog dana.

Tela odraslih osoba, koja su otkrivena u grobnicama verovatno pripadaju siromašnim osobama, čije porodice nisu imale kako da ih sahrane.

Lokalne odbornice Megi Hurli i Džejd Hjuz rekle su da je vrlo okrutno to što je roditeljima uskraćeno osnovno pravo da sahranjuju svoje bebe, pravo koje bi trebalo da bude inherentno i neupitno.

"Ova situacija bi trebalo da izazove naš kolektivni osećaj empatije. Ne možemo da promenimo ono što se dogodilo, ali možemo da obezbedimo da bebe rođene dok spavaju budu imenovane, prepoznate i nikada zaboravljene", rekle su one.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA