Opasna tajna jedinica sa dugom listom napada u Evropi: Za njene pripadnike FBI nudi nagradu od 10 miliona $

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Federalni istražni biro (FBI), Agencija za sajber i infrastrukturalnu sigurnost (CISA) i Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) SA optužili su jedinicu iz ruskih vojnih obaveštajnih službi (GRU), poznatu kao Jedinica 29155, za sajber špijunažu, sabotažu i narušavanje ugleda, koja je bila usmerena na Ukrajinu i 26 država članica NATO-a.

Jedinica je takođe osumnjičena za pokušaj državnog udara, operacije sabotaže i diverzije, kao i za pokušaje atentata u Evropi. Čak 14 zemalja učestvovalo je u kontraobaveštajnoj operaciji pod kodnim imenom "Toy Soldier".

FBI je najavio nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje vode ka hapšenju hakera GRU-a iz Jedinice 29155, koji su napali ukrajinsku vladinu infrastrukturu na početku invazije na Ukrajinu. Agenti GRU-a iz Jedinice 29155 optuženi su za širenje zlonamernog softvera pod nazivom "WhisperGate" u januaru 2022. godine, koji je zahvatio nekoliko ukrajinskih organizacija.

Prema optužnici, u avgustu 2022. godine, optuženi su provalili u infrastrukturu transporta jedne centralnoevropske zemlje koja podržava Ukrajinu. Počevši od avgusta 2021, testirali su više zaštićenih informacionih sistema u 26 zemalja članica NATO, tražeći potencijalne ranjivosti. Takođe, od 5. avgusta 2021. do 3. februara 2022. koristili su istu informatičku infrastrukturu koja je korišćena u napadima na Ukrajinu da bi pristupili računarima jedne savezne vladine agencije iz Merilenda.

Rusi za kojima su američke vlasti izdale naloge za hapšenje su: Jurij Denisov, pukovnik ruske vojske i komandni oficir za sajber operacije u Jedinici 29155, i četiri poručnika ruske vojske koji su radili na sajber operacijama u istoj jedinici: Vladislav Borovkov, Denis Denisenko, Dmitrij Gološubov i Nikolaj Korčjagin, kao i Amin Sitgal, koji je civilni saučesnik.

Amerikanci nude nagradu za informacije o njihovom mestu boravka ili njihovim sajber kriminalnim aktivnostima. Prema FBI-u, američke vlasti su u ovom slučaju sarađivale s obaveštajnim službama Holandije, Češke, Nemačke, Estonije, Letonije, Ukrajine, Kanade, Australije i Velike Britanije u okviru zajedničke operacije pod nazivom "Toy Soldier."

sajber napadaci Petorica Rusa iz Jedinice 29155 i jedan haker koje traži FBI Foto: fbi.gov

Šta radi Jedinica GRU 29155

FBI, NSA i CISA su utvrdili da je Jedinica 29155 odgovorna za pokušaje državnih udara, sabotaže i operacije uticaja, kao i za pokušaje atentata širom Evrope.

Počevši od 2020. godine, Jedinica 29155 je proširila delovanje na sajber napade s ciljevima špijuniranja, sabotaže i narušavanja reputacije kroz krađu, curenje osetljivih informacija ili uništavanje podataka.

FBI je procenio da su sajber agenti iz Jedinice 29155 mlađi oficiri GRU-a, aktivni pod komandom iskusnog rukovodstva jedinice. Čini se da ovi pojedinci stiču iskustvo u sajber domenu i unapređuju svoje tehničke veštine kroz izvođenje sajber operacija.

Pored toga, FBI je procenio da se Jedinica 29155 u svojim operacijama oslanja i na ne-GRU aktere, poput poznatih sajber kriminalaca i civilnih saučesnika.

Pored toga, Estonija je optužila rusku Vojnu obaveštajnu službu (GRU) da je od 2020. godine izvela sajber napade na Ukrajinu, zemlje članice NATO i EU, uključujući i Estoniju. Tri estonska ministarstva bila su meta značajnih sajber napada 2020. godine.

"Estonija je pripisala ove napade članovima Jedinice 29155 Vojne obaveštajne službe Ruske vojske", navelo je estonsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

"Nacionalna i međunarodna istraga sprovedena u deset zemalja pokazala je da je cilj Rusije bio da nanese štetu nacionalnim informacionim sistemima, dobije osetljive informacije i ugrozi naš osećaj sigurnosti", izjavio je estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna.

Estonsko tužilaštvo je preciziralo da je ova jedinica GRU "stekla sajber kapacitete i pokrenula sajber napade na Ukrajinu, kao i na države članice NATO i EU, uključujući Estoniju, počevši od 2020. godine."

Identifikacija ove grupe dogodila se tokom zajedničke operacije "Toy Soldier", sprovedene u saradnji sa 14 službi iz deset država. Istraga je takođe omogućila identifikaciju trojice oficira Jedinice 29155: Jurija Denisova, Vitalija Ševčenka i Nikolaja Korčjagina, koji se nalaze u Rusiji, a protiv kojih je Sud pravde Estonije izdao međunarodni nalog za hapšenje.

"Vojna jedinica 29155 GRU-a odgovorna je za pokušaj državnog udara, sabotažu i diverzione operacije, kao i za pokušaje atentata u Evropi", navelo je estonsko tužilaštvo, naglašavajući da je cilj Moskve "uništavanje i preoblikovanje evropske bezbednosne arhitekture i svetskog poretka."

(Telegraf.rs)

Video: Glišović: Groblje za kućne ljubimce ima 839 grobnih mesta,Park sećanja, rozarijume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. septembar 2024 | 12:48

    DIJAGNOZA -PATOLOSKA SIZOFRENA RUSOFOBIJA !!! NEMA IM LEKA!!!

  • Ратлук

    6. septembar 2024 | 16:14

    А ви сте па мале бебе!? Ви никог не шпијунирате! Увек сте ви у свему праведни и у праву. Па ово што ради Гугл кроз тражење свих наших података а као за нашу безбедност је такође легално шпијунирање, а где се друге методе, где су Западне шпијунске летелице, сателити, Ешелон, пресретање разговора на хиљаде и хиљаде, и шта већ радите - ајде море НИСМО ДЕЦА!! / А за овога што вели да ме (нас) храни Запад, не храни ме нико до моја земља и моје руке, а ако ме и 'хране' па после дођу са војском и бомбардују или пошаљу војску уживо, шта онда имам од њиховог 'храњења'?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA