SAD nude 10 miliona dolara nagrade za informacije o ovim Rusima: Evo zašto traže baš njih

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Američke pravosudne vlasti su u četvrtak objavile optužnice protiv pet agenata ruskih vojnih službi zbog njihove navodne umešanosti u sajber napad koji je ciljao vladine sajtove u Ukrajini, kao pripremu za invaziju na tu zemlju 2022. godine, prenosi AFP.

Optužnica je usmerena protiv pet agenata GRU-a, ruske vojne obaveštajne službe, kao i protiv jednog ruskog civila predstavljenog kao haker star 22 godine, Amin Timovič Stigal, koji je već optužen u junu, prenosi Agerpres.

Ovih šest osoba "odgovorne su za niz destruktivnih sajber napada poznatih kao Whispergate", izjavio je tokom konferencije za novinare u Baltimoru zamenik glavnog tužioca Metju Olsen iz Odeljenja za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde SAD, prenosi Antena Observator.

Za šta se terete petorica agenata

Ovaj masovni napad je posebno ciljao "civilnu infrastrukturu i ukrajinske informacione sisteme koji nemaju nikakvu vezu s vojskom ili nacionalnom odbranom", dodao je on. Optuženi "nisu ograničili svoje aktivnosti samo na Ukrajinu", istakao je Olsen.

"Nakon toga su ciljali informacione sisteme u drugim zemljama koje podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi za opstanak", ukupno "26 NATO partnera, uključujući Sjedinjene Države", precizirao je američki zvaničnik.

Američki Stejt department nudi nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja bilo koga od optuženih.

Ove optužbe su se pojavile dan nakon što su američke vlasti najavile niz mera, uključujući krivične postupke i sankcije, kao odgovor na pokušaje mešanja u izbore u Sjedinjenim Državama koji se pripisuju Rusiji.

(Telegraf.rs)

Video: Za izazivanje panike i nereda na internetu preti ozbiljna kazna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    6. septembar 2024 | 12:56

    E moja "velesilo" ne možeš naći 5 ljudi?! Smešni ste!

  • Nikolas

    6. septembar 2024 | 12:27

    ZNACI PARANOICNE -SIZOFRENE RUSOFOBIJE U AMERICI VODE SVET U NUKLARNI RAT !!!

  • Перагеније

    6. septembar 2024 | 13:22

    Не гледају своје двориште - Калифорнија је у г... Километри шатора између Сан Дијега и Сан Хозеа... И ДУГЕ ЦЕВИ у Сијетлу, јавно, као гарда...... све под управом Сороша...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA