Uznemirujući snimak: Hladnokrvno ubijeni vojnici koji su se predali, Kijev optužio Rusiju za novi ratni zločin

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 14

Vojnici se teturaju do sredine prašnjavog puta, zatim padaju na kolena, sa rukama na glavama. Nekoliko sekundi kasnije, snimak iz ukrajinskog drona prikazuje ih kako leže licem prema zemlji, nepomični, dok se oblak prašine širi oko njih.

Video koji je ekskluzivno dobio CNN, snimljen tokom borbi krajem avgusta u blizini opkoljenog grada Pokrovsk na istoku Ukrajine, prikazuje navodnu egzekuciju ukrajinskih vojnika koji su se predali nakon što im je rov zauzet, a koju su izvršili ruski vojnici.

Incident, koji je opisao ukrajinski zvaničnik koji je tražio da se neki detalji zadrže kako bi se zaštitio identitet jedinice, deo je šablona očiglednih egzekucija, čija se učestalost izgleda povećava ove godine, navodi CNN.

Izvori iz ukrajinske vojne obaveštajne službe su dali CNN-u listu od 15 slučajeva od novembra, uglavnom potkrepljenih snimcima iz dronova ili presretnutim audio-snimcima, u kojima tvrde da su ruske trupe ubile ukrajinske vojnike koji su se predali, umesto da ih zarobe.

Ukrajinski državni tužilac rekao je za CNN da njegova kancelarija istražuje 28 takvih slučajeva od početka rata, u kojima su ubijena ukupno 62 ukrajinska vojnika.

Snimci iz regiona Pokrovsk izgleda da odražavaju nemilosrdno brutalne taktike ruske vojske dok nastavljaju napredovanje u istočnoj Ukrajini,piše CNN.

Napredak Moskve ka ukrajinskom strateškom vojnom čvorištu Pokrovsk se nastavio, uprkos nedavnim uspešnim napadima Kijeva u ruskom pograničnom regionu Kursk, što je podstaklo nade da će Kremlj biti primoran da preusmeri trupe kako bi branio sopstvene granice.

Ukrajinski tužioci su rekli za CNN da veruju da su navodna ubistva ratni zločini i deo organizovane politike Kremlja.

"Ako se ratni zarobljenici predaju, ako pokažu da se predaju, ako nemaju oružje u rukama, tada je egzekucija ratni zločin", rekao je Andrij Kostin, glavni tužilac Ukrajine, za CNN.

Kostin je naglasio da su takvi zločini počinjeni u različitim delovima Ukrajine, od strane različitih jedinica, dajući Kijevu "mogućnost da tvrdi da bi takva politika mogla biti uzdignuta na nivo zločina protiv čovečnosti. Ova politika je orkestrirana od strane Kremlja. To je naređenje specifičnih komandanata."

Rusko Ministarstvo odbrane još nije odgovorilo na CNN-ov zahtev za komentar u vezi sa ovim optužbama.

Pojavljivanje videa koji prikazuju ono što izgleda kao sve učestalija taktika Rusa predstavlja dilemu za ukrajinske komandanate, koji se suočavaju sa teškim zadatkom da upozore svoje trupe i svet na rusku brutalnost, uz rizik da dodatno oslabe već iscrpljeni moral ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski zvaničnik koji je dao snimke iz drona iz Pokrovska rekao je da je njihova jedinica svesna više sličnih slučajeva na prvim linijama fronta koji nisu javno objavljeni ili istraženi.

Neki nedavni slučajevi su objavljeni, a jedna jedinica u Torecku tvrdi na Telegramu da ima snimak iz drona, koji je objavila u utorak, na kojem se vide tri ukrajinska vojnika kako izlaze iz podruma sa podignutim rukama u znak predaje, a zatim ih ruske trupe streljaju. Tužioci iz regiona Donjeck rekli su da su otvorili istragu o "kršenju zakona i običaja rata, u kombinaciji sa namernim ubistvom".

Nekoliko ruskih vojnika je izvedeno pred sud pod optužbom za takva ubistva, uključujući i jednog iz južnog regiona Ukrajine, Zaporožje. Ukrajinski tužioci tvrde da je taj ruski vojnik bivši zatvorenik, oslobođen kazne zbog krađe u novembru kako bi služio u 127. motorizovanoj diviziji ruske vojske. Tužioci su objavili snimak iz drona koji podržava njihovu tvrdnju da je taj ruski vojnik u januaru pucao na ukrajinskog vojnika koji je izlazio iz rova kod Prijutnea sa podignutim rukama, a zatim kleknuo.

CNN je dobio još jedan snimak drona, takođe iz Zaporožja, koji prikazuje kako su u maju ove godine, u blizini sela Robotine, ruske trupe naredile trojici ukrajinskih vojnika da legnu licem prema zemlji nakon što im zauzeli njihov položaj. Ukrajinska vojna obaveštajna služba dala je CNN-u transkripte audio presretnutih naređenja za koja tvrde da ih je izdao ruski komandant, poznat kao "Turčin", svom podređenom na terenu, po imenu "Mali", da ubije zarobljenike.

TURČIN: "S**** ih dole, s**** ih skroz, skroz ih s****."

MALi: "Razumem, potvrđujem."

TURČIN: "Kada ih skroz s****š, javi."

Snimak iz drona prikazuje kako, kada su sva tri Ukrajinca izašla iz rova i legla licem prema zemlji, Rusi pucaju.

Iako je Međunarodni krivični sud objavio nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog njegove uloge u navodnoj šemi prisilnog deportovanja ukrajinske dece u Rusiju, Kijev agresivno vodi optužbe za genocid protiv Moskve. Kostin, glavni tužilac, sugerisao je da bi sistemska priroda ovih navodnih egzekucija na bojnom polju mogla postati deo šireg slučaja genocida.

Specijalni izvestilac UN-a za vansudska, sažeta ili proizvoljna pogubljenja, dr Moris Tidbol-Binz, posetio je Ukrajinu u maju na poziv Kijeva, delimično kako bi ispitao izveštaje o ovakvim ubistvima u borbama.

Izvor iz istrage UN rekao je za CNN da su neke od navodnih streljanja ukrajinskih vojnika bili predmet njihove istrage.

"Ima ih mnogo. Postoji šablon. To sugeriše ravnodušnost, ako ne i naređenje da se ne pokazuje milost", rekao je izvor, pozivajući se na praksu da se ne daje nikakva šansa neprijatelju.

"Ubistva su pojedinačno ratni zločini", rekao je izvor, "a zajedno bi mogla predstavljati zločine protiv čovečnosti."

(Telegraf.rs)

Video: Pomislili su da je ogromni pacov, zapravo će vam ulepšati dan: Maznula je keksić i zaplivala Tamišem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    6. septembar 2024 | 10:13

    Cnn se sam kandidovao za suđenje u haškom tribunalu svojim decenijskim lažima i propagandom!

  • Hogar

    6. septembar 2024 | 10:08

    UKRAJINSKI FASISTI SU GORI.....VIDELI SMO STA SU SVE RADILI ZAROBLJENIM RUSKIM VOJNICIMA

  • Miroljub Petrović

    6. septembar 2024 | 10:18

    Možete da im pljunete pod prozor. Kad Rusi pobede, oni će određivati pravila igre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA