Mesec dana od kada je Zelenski osramotio Putina: Upad u Kursk je potvrdio slabost vojske i apatiju javnosti!

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 5

Neposredna vojna lekcija iz ukrajinske Kurske ofanzive je relativno jasna. Danas je mesec dana od kada ukrajinske ofanzive pod okupacijom drže deo Rusije i ruska vojska ne može da ih istera.

Što je još gore, tek bi trebalo da stabilizuje neku liniju odbrane. Ukrajinska ofanziva na kursk definitivno je pokrenula novu fazu u rusko-ukrajinskom ratu, prenosi "National interest" analizu Konstantina Sonina, profesora na univerzitetu u Čikagu.

Posle mesec dana ukrajinske snage su prodrle nepunih 40 kilometara duboko u Rusiju, što ukazuje na nekoliko zaključaka koji se sami nameću. Prvo, pokazalo se da ruska vojska, jedna od najstrašnijih vojnih snaga na svetu pre rata, više nije mogla da odgovori brzo i efikasno na ukrajinski napad. Drugo, rat protiv Ukrajine ostaje vrlo nepopularan u Rusiji. Prvi upad stranih trupa na teritoriju Rusije još od Drugog svetskog rata nije izazvao nikakav patriotski odgovor. Treće, Putin ne oseća nikakvu pretnju po svoju moć i nije pod pritiskom da se promeni sadašnji tok rata.

Uspeh ukrajinskog upada u Kursk još nije primorao Putina da promeni strategiju. Do kraja jula 2024. godine, sukob Rusije i Ukrajine, u svojoj trećoj godini, izgledao je kao da je zaustavljen u iscrpljujućem ratu na frontu u istočnoj Ukrajini. Uz ogromnu cenu, hiljade gubitaka, ruska vojska je išla napred brzinom od par kilometara nedeljno, ili čak sporije.

Poboljšana ukrajinska PVO nije bila u stanju da u potpunosti zaštiti civile i energetsku infrastrukturu od raketnih i bespilotnih napada na gradove. Istovremeno oni uzvraćaju mnogo većom snagom nego ranije. U međuvremenu, dronovi ukrajinske proizvodnje pogodili su rafinerije nafte i gasa duboko u Rusiji. Ipak, medijski narativ je bio da Ukrajina polako ali sigurno gubi rat. Kurska ofanziva je to promenila.

Napredak ukrajinskih snaga je spor, a ruska teritorija je ogromna, tako da nema pretnje za veće gradove ili komunikacione linije, ali ipak njen napredak je nedvosmislen. Ko bi rekao, pre tri godine, da ruska vojska nedeljama neće moći da stabilizuje linije fronta unutar Rusije?

Kurska ofanziva je vizuelna demonstracija sposobnosti ukrajinske vojske da vodi moderne manevarske ratove sa kombinovanim oružanim snagama. Još jedno veliko iznenađenje - barem iz predratne perspektive - je potpuno odsustvo bilo kakvog značajnijeg odgovora ruskog stanovništva.

Ukrajinska vojska kontroliše više od 100 malih gradova i sela, a ipak na ovim teritorijama nema protesta protiv okupatora. Nema mirnih protesta, nema oružanog otpora. Kada su ruske trupe zauzele ukrajinske gradove još u prvim mesecima rata, uvek je bilo mirnih protesta. Ruske okupatorske trupe moraju brutalno da uguše mirne proteste i otpor, mučeći i pogubljujući civile bez suđenja. U ruskim selima jednostavno nema reakcije.

Ista je situacija širom Rusije

"Kada sam bio klinac u Sovjetskom Savezu, naučili smo napamet imena civilnih vođa otpora u vremenima stranih invazija. Ako dođe do inostrane invazije, mi Rusi idemo dobrovoljno u vojsku, žrtvujemo sve za pobedu! U avgustu 2024. dolazi do stvarne invazije sa hiljadama ukrajinskih vojnika i stotinama tenkova na ruskom tlu i nikakva reakcija", kaže profesor Sonin.

On dodaje da nula novih dobrovoljaca, nula aktivizma u podršci onima koji su pogođeni ratom. Ruski narod ni ranije nije pokazivao entuzijazam za rat protiv Ukrajine, a Kurska ofanziva ukrajinske vojske koja je dovela do rata na ruskom tlu to nije ni malo promenila.

Nije iznenađujuće što Putin ne oseća politički pritisak da promeni svoj kurs. Vrlo je popularna metafora o Prvom svetskom ratu - Zemlje su "ušle u višemesečnu" u katastrofu koja je izazvala milione mrtvih i izbrisala cele zemlje sa mape. Koristeći ovu metaforu, Putinov režim je ušao u katastrofalan rat protiv Ukrajine.

Sada, u trećoj ratnoj godini, Rusija još uvek hoda u snu. Kurska ofanziva, demonstracija je ukrajinske moći i predznak povratka Putinovog rata kući, koji ga još nije probudio.

O autoru: Konstantin Sonin je profesor na univerzitetu u Čikagu. On je stručnjak za političku ekonomiju, ekonomsku teoriju i konflikte. Diplomirao je matematiku na univerzitetu u Moskvi, ima i diplomu iz ekonomije. Od maja 2023. on se nalazi na federalnoj poternici u Rusiji zbog objavljivanja informacija o zločinima ruskih okupatorskih snaga u Buči. Osuđen je u odsustvu na osam ipo godina zatvora u maju 2024.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • нибрС

    6. septembar 2024 | 07:57

    Ево њих пред Москвом изгледа... Дал' су ови амерички стручњаци и њихови сателити видјели можда понеко гробље у Украјини и резултате њихове политике...

  • bole

    6. septembar 2024 | 07:50

    Ovo ne veruje niko ko je bar jednom otišao na Tel...am ili pogledao kartu linije fronta od ulaska Ukrajinaca u Kursku oblast. Inače Rusi nikako nisu videli 12000 vojnika koji idu na njihovu granicu a vide smotru od 500 vojnika u sred Kijeva na nekom stadionu pa ih poklope sa dve rakete.

  • Nikolas

    6. septembar 2024 | 07:20

    12.000 UKRAJINSKIH KAMIKAZA ZELENSKOG ,OSRAMOTILA,PUTINA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA