Zapadni obavešajci procenjuju da je više od 600.000 ruskih vojnika poginulo ili ranjeno u Ukrajini

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Rusija je od početka invazije na Ukrajinu izgubila 610.000 vojnika, koji su ubijeni ili ranjeni, navodi se u najnovijem izveštaju ministarstva odbrane Velike Britanije, koje se poziva na obaveštajne izvore.

Zapanjujuća procena ruskih gubitaka u Ukrajini naglašava rusku sposobnost da apsorbuje velike gubitke, dok sve žešći ratnni sukob ne pokazuje znake smirivanja.

Samo prošlog meseca, Rusija je imala u proseku 1.187 poginulih i ranjenih dnevno, navodi se u izveštaju Londonu. Britansko ministarstvo odbrane se poziva na izveštaje ukrajjinskih oružanih snaga sa terena, preneo je "Business Insider".

Portal navodi i da nije mogao da proveri ove navode iz nezavisnih izbora. Za mesec jun procenjeno je da je rusija dnevno gubila (poginuli i ranjeni) 1.140 vojnika. U izveštaju se navodi i da je rast ruskih žrtava "gotovo sigurno" posledica ukrajinske ofanziva na Kursku oblast, koja traje gotovo mesec dana, kao i zbog sve snažnijeg pritikanja ruskih snaga u pravcu grada Pokrovska, koji važi za saobraćajno čvorište na istoku Ukrajine.

Ukrajina je navela da je jedan od ciljeva njene invazije na rusku oblast Kursk bio taj da ruska vojska preusmeri snage iz Donbasa ka odbrani ruske teritorije. Ovo je ujedno prvi put od kraja Drugog svetskog rata da su strane trupe uške na teritoriju Ukrajine. Međutim, zvanični Kijev je priznao da se ovaj pokušaj da se smanji pritisak na ovaj kritični sektor linije fronta nije dogodio.

Rusija s oslanja na udare iz daljine koristeći takozvane "klizne bombe" kako bi nadomestila nedostatakljudstva i opreme nafrontu.

"Iako će se ruski pritisak na celu liniju fronta nastaviti tokom sledećeg meseca, njihova ograničenja u sposobnostima će verovatno nastaviti da smanjuju njihovu sposobnost da iskoriste bilo kakve taktičke uspehe i pretvore ih u šire operativne dobitke", navodi se u izveštaju.


Ministarstvo odbrane u Londonu je dodalo da će Rusija verovatno nastaviti da tokom septembra u proseku dnevnno ostaje bez preko 1.000 vojnika (ubijeni i ranjeni) usled borbi na celoj liniji fronta.

Procenjuje se da je Rusija od početkka invazije izgubila i veliku količinu vojne opree i tehnike. To uključuje oko 10.000 oklopnih vozila, stotine letelica (aviona i hleikoptera), kao i desetine ratnih brodova. Uprkos tako velikim gubicima i visokoj stopi trošenja opreme, analitičari procenjuju da je Rusija sposobna da vodi rat u godinama koje predstoje.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    6. septembar 2024 | 07:51

    I tako do poslednjeg Ukrajinca , Al vam je taktika da drugi ginu za vas budžovane ,za vaša bogatstva i vaše fotelje , vićete posle sastanka u prelepe vile i bazene sa ženama mladjim od vas po 30 godina a omladina i narod Ukrajine u blatnjave rovove punih pacova i u smrt. Narod Ukrajine treba da raskrsti sa svojim političarima koji ih vode u smrt.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA