FBI otkrio šta piše u dokumentima kojima su Rusi planirali da u Evropi naprave haos: Ciljali jednu zemlju

 
A. R.
A. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Američka vlada je u sredu podigla optužnicu protiv dvojice ruskih državljana i zaplenila više od 30 internet domena koji su navodno korišćeni u svrhe uticaja na američke izbore.

Gomila informacija koje je FBI podneo sudu takođe je otkrila još jednu bombu: rusku operaciju za manipulaciju nemačkim, francuskim, italijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim uticajnim ljudima.

Cilj kampanje Kremlja u Evropi bio je da naprave podele, diskredituju Ameriku i pokopaju podršku Ukrajini, navodi se u nizu ruskih dokumenata, memoranduma i zapisnika o planiranu i vođenju psihološkog rata, piše Politico.

Dokumente je pribavio FBI i podneo ih u sredu u sudskoj izjavi kao deo optužnica. U dosijeu od 277 stranica detaljno su opisani ruski planovi da pridobiju srca i umove Evropljana.

Takođe, pronađena su i dokumenta "Agencije za socijalni dizajn" koja opisuje plan za ciljanje ljudi putem stvarnih postova i komentara na društvenim medijima kako bi se zaobišli bot filteri kompanija društvenih medija.

Kanadski biznismen Frenk Štronah Frenk Stronak Frank Stronach Foto: Profimedia/AFP/GEORG HOCHMUTH

Agencija za socijalni dizajn deluje po naređenjima zamenika šefa kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergeja Kirijenka, navodi se u sudskoj izjavi FBI.

U ruskom dokumentu se kaže da je cilj kampanje da "izazove u publici racionalne misli kao što su na primer: "Zašto mi treba da pomognemo Ukrajini?". Takođe, ima i onih čija je poenta da izazovu emotivne reakcije i to : "Amerikanci su takvi ološi!".

Zaplenjeni domeni zapravo predstavljaju domene dvojnika kako bi širili lažne članke i sadržaje napravljene da izgledaju kao da dolaze iz zapadnih medija.

Domeni su uključivali lažne Rojters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Velt, FAZ, Suddeutsche Zeitung, Delfi i druge, a plaćeni su kriptovalutama kao što je bitkoin, prema izjavi FBI.

Ruski tim je identifikovao Nemačku kao posebno ranjivu metu za ruski uticaj

"Nemci su više zavisni od Francuza", piše u jednom od ruskih dokumenata, koji se verovatno odnosi na ekonomsku zavisnost Nemačke od ruskog gasa i izvoza, piše Politico.

"Prvo i najvažnije, moramo da diskreditujemo SAD, Veliku Britaniju i NATO, a onda da ubedimo Nemačku u neefikasnu politiku sankcija", citira FBI internu rusku belešku.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Još jedan dokument "Agencije za soicijalni dizajn" opisuje operaciju pod nazivom "Podsticanje međunarodnog sukoba" koja je posebno usmerena na Francusku i Nemačku.

Kao cilj te "akcije" navodi se da je potrebno da dovede do "eskalacije unutrašnje tenzije i promovisanja Ruske Federacije". To će uraditi tako što će "potencirati sukobe i veštački stvarati konflikte putem lažnih članaka, influensera, kao i ciljanih postova i komentara na mrežama".

(Telegraf.rs)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dak

    5. septembar 2024 | 16:37

    Ameri su najvećo zlo koje ovaj svet ima.

  • Prle

    5. septembar 2024 | 16:51

    Ha,ja,ha! FBI otkrio Ameriku! Ovo je toliko naivno da nije ni za vrtić.

  • Masa

    5. septembar 2024 | 16:42

    A kad ce objaviti svoja dokumenta ,za podrivanje i stavljanje pod svoju sapu citavog svijeta .Kao oni su cvecke ,nije nego .Korela koza ovcu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA