Iran je platio milione dolara kako bi se okončao veliki sajber napad na banke: Spas u zadnji čas

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Veliki sajber napad, koji je prošlog meseca pogodio Iran i zapretio da ugrozi stabilnost bankarskog sistema ove zemlje, primorao je režim islamske republike da pristane da plati otkupninu u milionima dolara, kako bi hakerski udari bili okončani.

To navode osobe upoznate sa ovim nesvakidašnjim slučajem, a prenosi portal "Politico".

Jedna iranska firma je platila tri miliona dolara otkupnine prošlog meseca anonimnoj hakerskoj grupi kako bi se sprečilo da se objave podaci sa računa klijenata čak 20 domaćih banaka, što je bio najgori sajber napad do sada u Iranu.

Hakerska grupa "IRLeaks", koja je i ranije vršila napade na iranske kompanije ali u znatno manjem obimu, najverovatnije je izvršila i prošlomesečni udar, veruju zvaničnici. Hakeri su pretili da će prodati podatke do kojih su došli, a među kojima se nalaze lični podaci i brojevi kreditnih kartica miliona Iranaca.

Plan je bio da se ovi podaci prodaju na takozvanom "dark vebu" ukoliko ne dobiju deset miliona dolara u kripto valutama. kasnije su, ipak, pristali na znatno manju sumu. Autoritari režim u Teheranu je pristao na dogovor plašeći se da bi objavljivanje ovih podataka moglo da ugrozi bankarski sistem u zemlji koja je ionako pod finansijskim sankcijama.

Vlasti odbijaju da priznaju da je do napada sredinom uopšte došlo. Tada su brojne banke bile primorane da zatvore bankomate širom zemlje. Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei je za napad okrivio SAD i Izrael, čiji je cilj da se širi strah među Irancima.

"Cilj neprijatelja je da se širi psihološki rat kako bi nas gurnuo u političko i ekonomsko povlačenje i ostvario svoje ciljeve", rekao je on.

Ove optužbe su izgledale uverljivo s obzirom na šire tenzije između Izraela, SAD i Irana. Dok Teheran krivi Izrael za nedavno ubistvo visokog lidera Hamasa u Iranu, Vašington optužuje Iran da pokušava da utiče na američke izbore hakerskim napadima u korist Donalda Trampa.

Bez obzira na te tenzije, upoznati sa iranskim bankarskim napadom tvrde da "IRLeaks" nije povezan ni sa SAD ni sa Izraelom, što sugeriše da je napad možda bio rad slobodnih hakera vođen prvenstveno finansijskim motivima.

(Telegraf.rs)

Video: Kaskader koji vratolomijama probija granice atraktivnosti: On izvodi trikove vozeći na jednom točku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA