Troje zaposlenih vrti milione, čelnici u Briselu im se uvek javljaju: Šta se krije iza moćne grupe u EU?

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Netransparentni samoprozvani "trust mozgova" Eurofi koji kompanijama nudi pristup političarima i regulatorima iz Evropske unije od prodaje svojih usluga subjektima iz finansijske industrije prihodovao je gotovo šest miliona evra.

Prema podacima s kojima raspolaže Politico, to Eurofi čini jednom od najvećih lobističkih grupa u Evropskoj uniji. Eurofi je do tog nivoa stigao uprkos tome što ima samo tri zaposlena i nije javno eksponiran.

Eurofi dva puta godišnje organizuje sastanke iza zatvorenih vrata na koje dolaze visoki evropski zvaničnici, guverneri evropskih centralnih banaka i insajderi iz finansijskog sektora. Ti se sastanci obično održavaju uoči sastanaka ministara finansija članica Evropske unije.

Iskusni zastupnici u Evropskom parlamentu koji učestvuju u oblikovanju finansijskih zakona rekli su da im je Eurofi platio noćenja u švajcarskim hotelima i neka putovanja.

Izveštaji o transparentnosti koje je Evropska unija objavila u julu ove godine stoji da je Eurofi 2023. godine zahvaljujući naknadama koje je naplatio svojim članovima imao budžet od 5,7 miliona dolara. Tad su Eurofijevi članovi bile velike banke, berze deonica i tehnološke kompanije, uključujući i investicioni fond BlackRock, investicionu banku Goldman Sachs i bankarski holding American Express.

"(Eurofi) je jedna od najnetransparentnijih grupa. Čudno je što ima tako veliki budžet, a svega nekoliko zaposlenih" rekao je istraživač Kenet Her iz "Corporate Europe Observatory-a", neprofitne organizacije koja istražuje uticaj lobiranja na politiku Evropske unije.

Za razliku od drugih velikih lobista koji operišu u Briselu, Eurofi tvrdi da ne zastupa finansijsku industriju već da samo nudi platforme za rasprave. Eurofi broji više od 100 članova, budžet mu je 2020. godine bio 3,9 miliona evra - gotovo 50 odsto manje nego 2023. godine. Kad je reč o lobističkim grupama koje zastupaju interese finansijskog sektora, jedino je grupacija "Insurance Europe" veća od Eurofija.

Politico navodi da Eurofi ima veće resurse od velikih bankarskih lobija, moćnog farmaceutskog lobija Evropska federacija farmaceutskih industrija i udruženja i poslovne grupe BusinessEurope.

Evropski parlament u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Eurofi će u septembru u Budimpešti prirediti konferenciju na koji će doći guverner Francuske centralne banke, predsednica Evropske investicione banke i potpredsednik Evropske komisije. Očekuje se da će na taj sastanak doći stotine ljudi iz finansijskog sektora.

Određeni broj finansijskih lobista rekao je za Politico da sumnjaju u Eurofi, ali da drže da bi mnogo toga propustili kada ne bi išli na njegove konferencije.

Žan-Mari Andres iz Eurofija rekao je za Politico da ta grupa ne bi trebalo da se smatra lobističkom, već organizatorom rasprava. Dodao je da mu budžet poveći zbog "inflacije" i potrebe za iznajmljivanjem većih dvorana za konferencije.

Eurofi tvrdi da ne predstavlja komercijalne interese, međutim advokati za transparentnost tvrde da je to nespojivo s obzirom na to da ih finansiraju velike finansijske kompanije poput Cloud firmi kao što je  Amazon Web Services i najveće svetske banke JPMorgan Chase & Co. Te kompanije potom na Eurofijem konferencijama mogu razgovarati s regulatorima i političarima.

Insajderi tvrde da Eurofi svojim članovima naplaćuje članarinu od 50 thiljada evra, a da dodatno naplaćuje stavke poput mesta za stolom na gala večerama ili u sobi za stanake, kao i za prilike da glavni izvršni direktor neke kompanije učestvuje u panel diskusiji.

Eurofi je osnovao bivši guverner Francuske centralne banke Žak de Larosiere. Glavni je bivši britanski zvaničnik u EU Dejvid Rajt, a svakodnevne operacije vodi Francuz Didier Kaen.

Lobisti, regulatori, zvaničnici i diplomate kažu da su Eurofijeve konferencije mahom dosadne i kontrolisane. Mnogo zanimljivije bude na opuštenim druženjima koja se događaju oko njih. Novinari na njih ne mogu doći.

Nemački parlamentarac Markus Ferber, francuska zastupnica u Evropskom parlamentu Stefani Jon-Kortin, holandski parlamentarac Pol Tang i španski poslanik u Evropskom parlamentu Jonas Fernandez rekli su da im je Eurofi platio da između 2021. i 2023. godine dođu na njegove konferencije i da su tada odseli u skupim hotelima.

Uz to, javno dostupni podaci kažu da su na Eurofijeve konferencije dolazili političari koji su kasnije prepravljali finansijske regulative i da im je Eurofi pokrivao troškove dolaska na te konferencije.

(Telegraf.rs)

Video: Milićević: ""Čestitam vam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA