Invazija Ukrajine na Kursku oblast pokazuje da ona može da uspe i bez saveta zapadnih saveznika

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bivši glavni komandant NATO snaga u Evropi izjavio je da uspešna ofanziva Ukrajine na Kursku oblast u Rusiji pokazuje da ona može da uspe i bez toga da se uzda u saveza koje dobija od svojih zapadnih saveznika.

Ukrajinske snage su prešle granicu sa Rusijom šestog avgusta, što je bio visoko rizičan potez koji odudara od dosadašnje strategije u borbi protiv ruskih snaga od počegka invazije u februaru 2022.

Prema navodima generala Oleksandra Siriskog, glavnog komandanta ukrajinskih snaga, njegove trupe kontrolišu više od 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije, preneo je "Business insider". Ujedno ovo je prvi put da su strane trupe ušle na rusku teritoriju još od Drugog svetskog rata.

General Filip M. Bredlav, bivši vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, rekao je "Kijev post" da je po njemu Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti uspešna. On je rekao da će ovaj potez imati znatno širi odjek nevezano za osvajanje teritorije, stvarajući velike probleme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u tome kako obični Rusi vide svoje vođe i vojsku.

"Pokazalo se kako Ukrajina može da postigne tako velike pobede i bez većeg učešća Zapada", rekao je on i nastavio:

"Ofanziva je izvedena bez mnogo uputstava sa Zapada, i pogledajte kako je dobro funkcionisalo".

Napad na Kursk je izveden bez da su zapadni saveznici o tome ranije obavešteni id vlasti u Kijevu. Bredlav, koji je takođe i penzionisani general američkog vazduhoplovstva, uporedio je uspeh Ukrajine u Kursku sa njenom velikom protivofanzivom prošle godine, gde Ukrajina nije bila u stanju da povrati ogromne delove teritorije koje su ruske snage osvojile naistoku Ukrajine.

"Ukrajina bi bila mnogo uspešnija u toj ofannzivi da je bila hrabrija kao u Kursku. Mislim da Zapad i drugi postavljaju dosta ograničenja Ukrajini. Da jeukrajina uspea da iskoristi ovu vrstu inicijative prošle godine imali bismo potpuno drugačiji rezultat", dodao je general.

Zapadni saveznici su ukrajini ostavili oružje vredno više desetina milijardi dolara, ali istovremeno su postavljeni limiti za njegovu upotrebu, što je vrlo frustrirajuće za vlasti u Kijevu.

Ukrajini nije dozvoljeno da koristi ovo oružje za napade na mete unutar Rusije, zbog čega je ruska armija slobodna da skladišti oružje i trupe odmah preko granice. Prve zemlje su ukinule restrikcije u maju ali većina među kojima su i Sjedinjene Države i dalje zabranjuju Ukrajini da koristi njihovo oružje dugog dometa za napade duboko unutar ruske teritorije.

Zbog toga je Ukrajina limitirana za uništavanjem ciljeva od velike vojne važnosti unutar ruske teritorije.

U Kursoj oblasti je proglašen savezni režim vanredne situacije. Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, više od 10.000 evakuisanih, uključujući više od 2.700 dece, smešteno je u 200 centara za privremeni smeštaj u 31 ruskom regionu.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA