Čuvena kompanija ne odustaje od tužbe protiv "britanskog Bila Gejtsa" koji je nastradao u potonuću superjahte

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kompanija Hewlett Packard Enterprise (HPE) saopštila je da neće odustati od svoje tužbe u Velikoj Britaniji za naknadu štete protiv imovine britanskog tehnološkog mogula Majka Linča, koji je preminuo kada je njegova superjahta potonula prošlog meseca.

Visoki sud u Britaniji je 2022. godine presudio uglavnom u korist američke tehnološke kompanije, koja je optužila Majka Linča i njegovog bivšeg finansijskog direktora za prevaru u vezi sa preuzimanjem njegove softverske kompanije Autonomy vredne 11 milijardi dolara. Hewlett Packard traži do četiri milijarde dolara odštete, a očekuje se da sudija uskoro donese odluku o konačnom iznosu, javlja CNN.

Linčova udovica, Anđela Bakarez, sada bi mogla biti odgovorna za naknadu štete. Linč je preminuo kada je njegova jahta, Bayesian, potonula u oluji kod Sicilije 19. avgusta.

Mesecima pre potonuća, Linč je oslobođen optužbi za prevaru i zaveru u zasebnom krivičnom suđenju u SAD vezanom za ovaj sporazum.

Hewlett Packard je u početku slavio skupo preuzimanje Linčove kompanije 2011. godine, ali je ubrzo počeo da žali zbog toga. Kompanija je u ponedeljak u saopštenju navela da je "u velikoj meri uspela" u svojim građanskim tužbama za prevaru protiv Linča i Sušovana Huseina, bivšeg finansijskog direktora.

"Namera HPE-a je da isprati ove postupke do njihovog kraja."

Međutim, sudija u građanskom postupku u Velikoj Britaniji je već presudio da će iznos naknade štete biti "znatno manji" od onoga što kompanija traži.

Portparol Linčove porodice je odbio da komentariše slučaj.

Linč i njegova ćerka Hana bili su među šest putnika koji su preminuli kada je 56 metara duga luksuzna jahta potonula. Jedan član posade, kuvar na brodu, takođe je preminuo, dok je 15 ljudi preživelo nesreću. Okupili su se na jahti kako bi proslavili Linčovo oslobađanje na suđenju u SAD.

Zvaničnici su prvobitno rekli da je jahtu pogodio tornado iznad vode, poznat kao vodeni stub, ali je vremenski fenomen kasnije prepoznat kao takozvani "udarač". Tužioci u Italiji istražuju kapetana zbog mogućih optužbi, uključujući ubistvo iz nehata.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda najskuplja jahta na sajmu nautike: Košta skoro pola miliona evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA