Putin svojoj rođaki bez ikakvog vojnog iskustva dao jedan od ključnih poslova: Nepotizam na najvišem nivou

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

Najnoviji izveštaj britanskih obaveštajaca bacio je novo svetlo na dešavanja u najvišim strukturama vlasti u Rusiji.

Vladimir Putin, predsednik Rusije je svojoj nećaki, koja nema ni dana iskustva u poslovima sa vojskom, dao jedan od ključnih poslova u armiji i to u trenutku kada invazija na Ukrajinu traje već treću godinu i nema izgleda da će se skoro završiti, dok se gubici gomilaju.

Zvanični Kremlj je u avgustu objavio da će ukazom predsednika Ana Civileva, ćerka Putinove rođake imenovana za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. Kako je preneo "Business insider" čak i za ruske uslove gde je tolerancija prema korupciji velika, ovaj slučaj nepotizma je privukao veliku pažnju.

Obaveštajni izveštaj britanskog ministarstva odbrane navodi da se Civileva u Rusiji često spominje kao Putinova rođaka. Ona je prvobitno u junu bila imenovana za zamenika ministra odbrane. Njena nova funkcija joj daje značajno veća ovlašćenja od puke zamenice ministra i sada će imati funkciju da nadgleda Ministarstvo odbrane i odnose sa drugim granama vlasti.

U obaveštajnom izveštaju u Londonu se ističe da ona pre prošlegodine 2nije imala nikakve veze sa pitanjima vezanim za vojsku".

"Ona se obučavala za psihijatra pre nego što je zaradila novac u brojnim kompanijama za snabdevanje medicinskim proizvodima. Njeno imenovanje u junu izazvalo je kritike zbog nepotizam u medijima što je neobično za Rusiju u kojoj je tolerancija na korupciju uobičajena", navodi se u izveštaju.

Izvori bliski Kremlju rekli su agenciji Blumberg u junu da Civileva i dalje ima lični kontakt sa Putinom, čime se ona uzdigla iznad drugih zvaničnika. Istovremeno, ruski predsednik je ostao sve više izolovan i paranoičan. Prema ruskom nezavisnom medijskom izdanju "Insajder", Civileva je udata za ruskog ministra energetike Sergeja Civileva i završila je obuku za psihijatra pre nego što je vodila rudarsku firmu i turistički biznis.

Pre svog imenovanja u vladu, vodila je organizaciju poznatu kao "Branioci otadžbine", koja je bila odgovorna za prikupljanje donacija za ruski rat u Ukrajini. Pošto rat u Ukrajini traje već treću godinu, Putin je poslednjih meseci prešao na reformu ruske vojske i uzdigao lojaliste na ključne pozicije.

Nakon ponižavajućeg upada ukrajinske vojske u Kursk, Putin je imenovao svog bivšeg telohranitelja Alekseja Djumina za glavnog operativca za nadgledanje vojne operacije za odbijanje invazije. Putin je u maju imenovao ekonomistu Andreja Belousova, dugogodišnjeg lojalista, za ministra odbrane, u sklopu pokušaja da ministarstvo učini efikasnijim usred velikog povećanja vojnog budžeta.

"Dalje uzdizanje Civileve u hijerarhiji moći može da predstavlja sve veću izolovanost ruske elite", navoi se još u obaveštajnom izveštaju u Velikoj Britaniji.

Nakon smene Sergeja Šojgua sa mesta ministra odgrane uhapšeno je, uglavnom zbog korupcije, čak devet visokih vojnih zvaničnika, među kojima je veliki broj generala, o čemuje Telegraf.rs nedavno pisao.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA