Hamasovi čuvari izraelskih talaca dobili nova naređenja: "Da li ih želite mrtve ili žive?"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Oružano krilo Hamasa saopštilo je u ponedeljak da ta teroristička grupa od juna deluje po novim instrukcijama o postupanju sa taocima u slučaju da izraelske snage priđu njihovim lokacijama u Gazi.

Ova saopštenje stiglo je nekoliko dana nakon što je izraelska vojska pronašla tela šest talaca u tunelu u južnom gradu Pojasa Gaze, Rafahu, navodeći da su ih njihovi otmičari ubili hicima iz vatrenog oružja kada su se izraelske snage približile, javlja Reuters.

Abu Ubaida, portparol Hamasovih Brigada Al-Kasam, nije pružio detalje o tome kakve su nove instrukcije. Rekao je da njegova grupa smatra Izrael odgovornim za smrt talaca.

Nove instrukcije, kako je rekao Ubaida, date su čuvarima talaca nakon operacije spasavanja koju je Izrael sproveo u junu. Tada su izraelske snage oslobodile četiri taoca u napadu u kom su poginule desetine Palestinaca, uključujući žene i decu.

"Netanjahuova upornost da oslobodi zatvorenike putem vojnog pritiska, umesto dogovora, znači da će se oni vratiti svojim porodicama u mrtvačkim vrećama. Njihove porodice moraju da izaberu da li ih žele mrtve ili žive", rekao je on.

Kasnije u ponedeljak, oružano krilo Hamasa objavilo je unapred snimljen video jednog od šest ubijenih talaca. Nije bilo jasno kada je video snimljen.

Netanjahu je na konferenciji za štampu u ponedeljak izjavio da su taoci upucani u potiljak i obećao da će Hamas platiti visoku cenu.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da su Netanjahuove optužbe protiv Hamasa pokušaj da izbegne odgovornost za njihove smrti.

"Netanjahu je ubio šest zatvorenika i odlučan je da ubije preostale. Izraelci bi trebalo da izaberu između Netanjahua ili dogovora", rekao je Abu Zuhri.

Slično tome, Ezat El Rašk, član političkog biroa Hamasa, naveo je u saopštenju koje je grupa objavila u ponedeljak: "Taoce koje držimo mogu odmah vratiti svojim porodicama; onaj koji odlaže njihov povratak i odgovoran je za njihove živote je Netanjahu."

Izrael i Hamas nisu uspeli da postignu dogovor kojim bi se okončao rat i omogućilo oslobađanje izraelskih i stranih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za mnoge Palestince koji su zatvoreni u Izraelu.

Hamas želi dogovor kojim bi se okončao rat i izraelske snage povukle iz Pojasa Gaze, dok Netanjahu kaže da rat može završiti samo kada Hamas bude poražen.

(Telegraf.rs)

Video: Specijalna jedinica Jahalon Izraelskih odbrambenih snaga za borbu protiv Hamasovih tunela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    3. septembar 2024 | 18:21

    Изнуђена акција са предимензионираним бројем жртава да би се имало покриће за уништење Газе = Сребреница

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA