Kongo: Najmanje 129 mrtvih prilikom bekstva iz zatvora, većina nastradala u stampedu

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Pokušaj bekstva iz glavnog zatvora u Kongu, u prestonici Kinšasi, doveo je do smrti najmanje 129 osoba, većinom u stampedu, saopštile su vlasti.

Privremeni bilans pokazuje da su 24 zatvorenika ubijena hicima dok su pokušavali da pobegnu iz prenatrpanog Centralnog zatvora Makala rano u ponedeljak, rekao je ministar unutrašnjih poslova Konga Žakmin Šabani na društvenoj platformi X, javlja AP.

"Takođe ima 59 povređenih osoba koje su zbrinute od strane vlade, kao i nekoliko slučajeva silovanih žena", dodao je, navodeći da je red u zatvoru uspostavljen, iako je deo objekta izgoreo tokom napada.

Makala, najveća kaznena ustanova u Kongu, ima kapacitet za 1.500 ljudi, ali u njoj se nalazi preko 12.000 zatvorenika, većinom onih koji čekaju suđenje, navodi se u najnovijem izveštaju Amnesti Internešenela o stanju u zemlji. U ovom zatvoru ranije su zabeleženi pokušaji bekstva, uključujući onaj iz 2017. godine, kada je u napadu verske sekte oslobođeno desetine zatvorenika.

Pucnjava unutar zatvora počela je oko ponoći, sa nedelje na ponedeljak, rekli su stanovnici. Visoki državni zvaničnik ranije je izjavio da su tokom incidenta potvrđene samo dve smrti, što su osporili aktivisti za ljudska prava.

Snimci za koje se veruje da su iz zatvora prikazuju tela koja leže na zemlji, od kojih mnoga imaju vidljive povrede. Drugi snimak prikazuje zatvorenike kako nose ljude koji izgledaju mrtvi u vozilo.

Snimke nećemo objaviti jer su suviše uznemirujući.

Nije bilo znakova nasilnog upada u zatvor, koji se nalazi u centru grada, pet kilometara od predsedničke palate.

Pokušaj bekstva organizovali su zatvorenici iz jednog krila zatvora, izjavio je zamenik ministra pravde Mbemba Kabuja za lokalni radio Top Kongo FM.

U satima nakon napada, put ka zatvoru bio je blokiran, dok su vlasti sazvale komisiju za istragu incidenta.

Makala — kao i drugi zatvori u Kongu — toliko je prenatrpana da ljudi često umiru od gladi, kažu aktivisti. Desetine zatvorenika pušteno je ove godine u sklopu napora da se smanji prenatrpanost u zatvorima.

Ministar pravde Konstant Mutamba nazvao je napad "unapred osmišljen čin sabotaže", dodajući da će oni koji su "podstakli ove akte sabotaže... dobiti oštre kazne."

On je takođe najavio zabranu premeštanja zatvorenika iz ovog zatvora i rekao da će vlasti izgraditi novi zatvor, između ostalog, kako bi smanjili prenatrpanost.

(Telegraf.rs)

Video: Institucije na severu KiM i dalje blokirane, radnicima onemogućeno da rade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA