Putin uveo novi predmet u škole, đaci će da uče kako da koriste kalašnjikov

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 10

Početak nove školske godine u Rusiji tradicionalno se obeležavao tako što su deca učiteljicama donosila cveće. Ove godine, međutim, učenici su dobili nešto zauzvrat, ali nije nimalo lepo kao buket ruža, piše Sky News.

U pitanju je novi predmet - "Osnove bezbednosti i odbrane otadžbine".

Đaci koji imaju 13 i više godina ubuduće će učiti o borbenim dronovima i pravilima vojne službe. Stariji će navodno učiti i kako se koristi kalašnjikov.

"Pozdravljam promene. Nikad ne znaš šta će te u životu zadesiti", rekla je baka Ana iz Moskve, koja je svog unuka upravo dovela u školu.

Baka Olga je takođe oduševljena.

"Ovo je odlično, bez opšte vojne obuke naša deca nisu naša deca", rekla je Olga.

Olga kaže da su "u njeno vreme", sklapali kalašnjikov za minut.

"Mislim da deci ovo treba", odlučna je Olga.

Novi predmet deo je pokušaja Rusije da utiče na javno mnjenje i mišljenje o ratu u Ukrajini - i predstavi ga kao čin odbrane protiv agresije zapada i "oslobođanja fašističke države".

Prekrajanje istorije

Kremlj je ovako još jednom prekrojio istoriju i izmenio udžbenike, kao što su to činili svake školske godine od početka invazije.

U poglavlju o takozvanoj Specijalnoj vojnoj operaciji nalazi se citat Vladimira Putina koji tvrdi da Rusija nije započela rat.

"Potrebna nam je istina. Potrebna nam je istorija da bude nauka, a ne ideologija i propaganda", rekao je za SkyNews autor knjige i pomoćnik predsednika Vladimir Mendinski.

Čudno, pošto deluje da nije baš tako kako piše i nigde se ne pominje da je Rusija ispalila prvi hitac.

"Pročitajte i biće vam jasno", rekao je Mendinski.

Ipak, autor teksta na Sky News navodi da je njegovo shvatanje drugačije, te navodi da ove knjige novo vojno obrazovanje nude najnoviji uvid u alternativnu stvarnost Kremlja.

"Ruskoj javnosti se više puta govori da su oni žrtve, da se moraju ujediniti u onome što je prikazano kao sveti rat", navodi autor.

Ističe i da Rusija voli da ubeđuje građane da je sve pod kontrolom.

"Ipak, sve je teže prihvatiti takvu poruku, pošto se borbe odvijaju sve bliže kući", zaključuje autor.

On podseća kako je Kijev za vikend izveo masivni napad dronovima na ruskoj teritoriji. Pojedini su stigli čak i do Moskve. Rusko Ministarstvo odbrane je navelo da su srušili više od 150 dronova.

Takođe, ne sme se zaboraviti da su ukrajinske snage pre skoro mesec dana prodrdle u južne delove Rusije. Zbog toga su mnoge škole u regionu Kurska zatvorene, a učenici nastavu pohađaju onlajn.

To je bila tema koju je pokrenuo prvi čovek Rusije tokom posete školi u sibirskoj republici Tuvi.

Obraćajući se grupi studenata, Putin je rekao: "Naša zemlja i oružane snage će učiniti sve da obezbede normalan život u ovim regionima i normalan život ove dece. Siguran sam da će se ovo dogoditi, nema sumnje".

Ali to je slično onome što su zvaničnici rekli kada je upad počeo, insistirajući da je ofanziva Ukrajine zaustavljena... Ipak, danas je tačno četiri nedelje kako ukrajinske trupe haraju Kurskom.

(Telegraf.rs)

Video: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za predsednika SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odin

    3. septembar 2024 | 12:38

    Kako prirpemiti nove narastaje za sukobe u prevodu. Nije mi jasno zasto uopste podrzavamo ovakvog covjeka.

  • рагнер

    3. septembar 2024 | 12:39

    Боље него о педерима и вок култури:)

  • Nikolas

    3. septembar 2024 | 12:41

    NATO FASISTI RATUJU PROTIV RUSIJE I PUTINOVA ODLUKA JE RAZUMLJIVA -SAMO NEZNAM STA MI CEKAMO !!!!???! SVET JE U 3 SVETSKOM RATU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA