UN zabrinute zbog porasta broja egzekucija u Iranu, od početka godine pogubljeno više od 400 osoba

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Eksperti UN danas su izrazili veliku zabrinutost zbog porasta broja egzekucija u Iranu tokom avgusta ove godine, i pozvali ovu zemlju da odmah prestane sa izvršenjima smrtnih kazni, saopštila je danas Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

Najmanje 81 pojedinac je pogubljen u avgustu, što je dvostruko više od broja egzekucija u julu kojih je bilo 45, pokazuju informacije dobijene od eksperata, navodi se u saopštenju.

Od početka godine u Iranu je pogubljeno više od 400 osoba, a među njima 15 žena.

U saopštenju se navodi da ove cifre ukazuju na hitnu potrebu za transparentnošću.

Gotovo polovina pogubljenja izvršena je zbog prestupa vezanih za drogu. Međunarodna povelja o civilnim i političkim pravima (ICCPR), čiji je Iran član, ograničava izvršenje smrtne kazne na “najteže zločine”, kao što je ubistvo sa namerom.

“Egzekucije zbog prestupa sa drogom krše međunarodne standard”, navode stručnjaci.

U Iranu je od 2021. došlo do velikog porasta broja egzekucija vezanih za droge, pa je takvih pogubljenja samo u prošloj godini bilo 400.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija navode takođe da zemlje koje imaju smrtnu kaznu moraju obezbediti da pojedinci ne budu izloženi mučenju, ili nehumanom, degradirajućem tretmanu ili kažnjavanju, kao i da imaju pravično suđenje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Uhapsili devojku jer se snimala kako pleše

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA