Konačno poznati svi kandidati za komesare EU, sada je na potezu Evropski parlament

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Svi kandidati za komesare EU od danas su poznati pošto je Belgija, kao poslednja među 27 država članica EU, najavila da će imenovati ministarku spoljnih poslova te zemlje Ađu Labib za svoju članicu u narednom sastavu Evropske komisije.

Imenovanje Labib znači da će potencijalno biti devet žena u novoj Komisiji, nakon što je predsednica EK Ursula fon der Lajen izrazila želju za rodno uravnoteženim timom od 26 komesara, koji će predvoditi narednih pet godina.

Predsednik frankofonskog liberalnog Reformističkog pokreta desnog centra Žorž-Luj Buše saopštio je danas da je Belgija spremna da imenuje Labib kao svoj izbor za naredni sastav Evropske komisije.

"Ovo imenovanje odražava želju za feminizacijom i obnovom kako na nivou partije tako i na nivou javnih struktura. To takođe označava priznanje briljantnog posla koji je Ađa obavila u vođenju predsedavanja EU od strane Belgije", naveo je on na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Odluka o imenovanju Labib za komesara EU predstavlja veliki udarac za aktuelnog komesara EU za pravosuđe Didijea Rejndersa, koji je nagovestio da je spreman da se kandiduje za drugi mandat u Evropskoj komisiji, prenosi Politko.

Belgija je propustila rok do 30. avgusta da imenuje svog kandidata za komesara EU, a proces su zakomplikovali evropski izbori koji su se u Belgiji poklopili sa saveznim i regionalnim izborima, što je otežalo postizanje dogovora oko kandidata.

Usred pregovora za formiranje vlade, Reformistički pokret je jedini pokazao interesovanje da odredi kandidata za novi saziv Komisije, dodaje Evroaktiv.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio je jedan od ljudi koji su se interno zalagali za imenovanje Labib, navodi Politiko pozivajući se na neimenovane zvaničnike i dodaje da se spekuliše da će Mišel biti novi belgijski ministar spoljnih poslova.

Odlazeća belgijska vlada će i dalje morati da zvanično potpiše njeno imenovanje.

Labib je druga žena koja je imenovana danas za kandidata za komesara pošto je Rumunija odlučila da, umesto ranije nominovanog poslanika Evropskog parlamenta (EP) Viktora Negreskua, imenuje poslanicu EP Roksanu Minzatu.

Time je ukupno devet žena imenovano za novi sastav Evropske komisije, uključujući bivšu estonsku premijerku Kaju Kalas koja je imenovana za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Jedina zemlja koja je poslušala savet Fon der Lajen da predloži i ženu i muškarca za svoje kandidate je Bugarska, čija je vlada imenovala Ekaterinu Zaharijevu i Julijana Popova za svoje kandidate za mesto evropskog komesara.

Osim njih, kao kandidatkinje za komesare u narednom sazivu Evropske komisije imenovane su aktuelna komesarka za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica iz Hrvatske, poslanica EP iz Finske Hena Virkunen, bivša portugalska ministarka finansija Marija Luis Albukerke, zamenica španskog premijera Tereza ​​Ribera i ministarka evropskih poslova Švedske Džesika Rosval.

Kada je reč o muškarcima koji su imenovani za mesto komesara, Mađarska, Francuska, Letonija, Holandija i Slovačka su predložile aktuelne članove Komisije za novi mandat.

Tako je kandidat Mađarske aktuelni komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, Slovačka namerava da ponovo u Brisel pošalje potpredsednika Komisije Maroša Šefčoviča, Francuska je opet imenovala evropskog komesara za unutrašnje tržište Tijerija Bretona, Letonija je potpredsednika Komisije Valdisa Dombrovskisa, a Holandija komesara za klimatske akcije Vopkea Hoekstu.

Austrija je imenovala aktuelnog ministra finansija Magnusa Brunera, Kipar bivšeg ministra poljoprivrede Kostasa Kadisa, Češka ministara industrije i trgovine Jozefa Sikelu, a Danska ministra za razvojnu saradnju i klimatsku politiku Dana Jorgensena.

Poljski ambasador u EU Pjotr Serafin biće kandidat te zemlje za komesara, bivši predsednik Revizorskog suda Tomaž Vesel biće izbor Slovenije, dok je Letonija imenovala poslanika EP Andriusa Kubiliusa, a Luksemburg poslanika EP Kristofa Hanzena.

Grčka je za komesara imenovala guvernera regiona Centralne Makedonije Apostolosa Cicikostasa, Irska bivšeg ministra finansija Majkla Mekgrata, Italija ministra za evropske poslove Rafaela Fitoa, dok je Malta predložila bivšeg šefa kabineta premijera Glena Mikalefa.

Sve kandidate, osim Fon der Lajen, treba da odobri Evropski parlament, a saslušanja bi u EP trebalo da budu održana krajem septembra i u oktobru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ursula Fon der Lajen se pridružila revolucionarnom događaju za novu fabriku poluprovodnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA