Britanija će suspendovati 30 izvoznih licenci za oružje Izraelu, u Tel Avivu razočarani

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Šef britanske diplomatije Dejvid Lami danas je objavio da će Velika Britanija suspendovati 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu.

Ova odluka je doneta nakon što je nova laburistička vlada saopštila da je otkrila da postoji “jasan rizik” da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi, preneo je Independent.

Lami je kazao da Izrael ima pravo da se brani, ali da nije zadovoljan odgovorima koje je dobio nakon što je izrazio zabrinutost izraelskoj vladi.

Šef britanske diplomatije je istakao da je odluka bazirana na sve većoj zabrinutosti zbog akcija Izraela otkako je on preuzeo funkcju posle opštih izbora u julu.

Lami je u obraćanju Donjem domu parlamenta kazao da akcije Izraela nastavljaju da dovode do ogromnih civilnih žrtava, raširenog razaranja civilne infrastrukture i neizmernih patnji.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Lajla Moren iz redova liberaldemokrata kazala je da je ovakvu akciju trebalo odavno da preduzme prethodna vlada koja je propustila da po ovom pitanju pokaže bilo kakvu inicijativu.

“Liberaldemokrate pozdravljaju ovu odluku kao korak napred koji je načinila vlada”, poručila je Moren.

Izraelski zvaničnici danas su saopštili da je odluka Velike Britanije da obustavi deo izvoza oružja Izraelu razočaravajuća i šalje problematičnu poruku palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Šef izraelske diplomatije Izrael Kac izjavio je da je njegova zemlja “razočarana serijom odluka” koje je donela engleska vlada nakon objave da je suspendovano 30 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu, preneo je Rojters.

On je dodao da taj potez šalje veoma problematičnu odluku Hamasu i njegovim zaštitnicima u Iranu.

“Duboko smo obeshrabreni saznanjem o sankcijama koje je uvela engleska vlada na izvozne licence za sektor izraelske odbrane”, naveo je izraelski ministar odbrane Joav Galant na platformi X.

Izvozne licence koje je Britanija suspendovala odnose se na komponente za izraelske vazdušne sisteme, uključujući avione lovce, helikoptere i dronove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Festival je bio kao "mali Vudstok", a onda je uleteo Hamas: Major David Baruh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA