Putin doputovao u Mongoliju, zemlju koja bi mogla da ga uhapsi po nalogu Međunarodnog krivičnog suda, ali neće

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je večeras po lokalnom vremenu u Mongoliju, zemlju koja bi mogla da ga uhapsi po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Vladimiru Putinu je ovo prvo putovanje u zemlju koja je podržala osnovanje MKS od kada je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog zločina počinjenih u Ukrajini, preneo je portal "news18".

Međunarodni krivični sud i ukrajinske vlasti su pozvale mongoliju da uhapsi Putina, ali je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prošle nedelje izjavio kako "nema razloga za zabrinutost u pogledu ovog pitanja".

Peskov je naveo da su "svi aspekti Putinove posete pažljivo pripremljeni". Poput svih ostalih država članica Rimskog statuta, koje su osnovale MKS, "obveza Mongolije je da sarađuje s ovim sudom", rekao je novinarima njegov portparol Fadi el Abdalah.

Ako zemlja koje je podržala Rimski statut ne ispuni svoje obaveze prema MKS, taj sud može da uputi predmet skupštini država članica koje se sastaju jednom godišnje. Problem je u tome što su potencijalne sankcije ograničene tek na usmenu opomenu.

I drugi čelnici za kojima su raspisane optužnice putovali su u zemlje potpisnice, ali ništa se nije dogodilo. Tome u prilog govori činjenica da su u prošlosti i ostali pojedinci za kojima su bili raspisani nalozi ovog suda za hapšenje, kao što je bivši sudanski diktator Omar al Bašir, putovali u zemlje potpisnice Rimskog statuta, a da ih pritom niko nije hapsio.

Mongolija je Rimski statut potpisala 2000. godine, a potom ga i ratifikovala 2002. Mongolija se nalazi na trasi planiranog novog gasovoda koji povezuje Rusiju i Kinu.

Rusija već godinama pregovara o izgradnji gasovoda kojim bi se godišnje transportovalo 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko Mongolije iz ruske regije Jamal u Kinu.

(Telegraf.rs)

Video: Putin: Zapadne zemlje su bile dvolične kad su uništavale Jugoslaviju! Čast za njih ne postoji!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA