Uhapšen i deveti visoki ruski oficir, general-major Valerij Mumindžanov pao zbog primanja mita

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

General-major Valerij Mumindžanov, zamenik komandanta Lenjingradskog vojnog okruga, uhapšen je zbog sumnje da je primio mito veći od 20 miliona rubalja (oko 200.000 evra), saopštio je ruski Istražni komitet.

Mumindžanov je deveti visokopozicionirani vojni zvaničnik koji je uhapšen pod optužbama za prevaru, podmićivanje ili zlopotrebu položaja u poslednjih nekoliko meseci.

U aprilu je uhapšen Timur Ivanov, zamenik ministra obrane. Hapšenja su počela neposredno nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin smenio dugogodišnjeg ministra odbrane i svog bliskog saradnika Sergeja Šojgua i na njegovu poziciju postavio ekonomistu Andreja Belousova, piše "Associated Press".

Analitičari navode da su hapšenja znak da se Šojguovi saradnici uklanjaju s vlasti i da se najteža korupcija u ministarstvu obrane više neće tolerisati. Mumindžanov je primio mito od dobavljača koji su hteli da potvrde ugovor s ruskim ministarstvom obrane za nabavku vojnih uniformi, uključujući i za vojnike koji se bore u Ukrajini, tvrdi Istražni komitet.

Mumindžanov je u to vreme bio šef odseka koji je nabavljao zalihe i resurse za ministarstvo obrane. Ugovor o nabavci uniformi navodno je bio vredan 1,5 milijardi rubalja (oko 15 miliona evra). Istražitelji takođe proveravaju kako su Mumindžanov i njegova porodica stekli više od 120 miliona rubalja (oko 1.2 miliona evra) vrednu imovinu u Voronješkoj i Moskovskoj oblasti.

Nije poznato da li je Mumindžanovu već određen istražni zatvor. On je komandir Lenjingradskog vojnog okruga, koji je reformisan ove godine kao deo šireg ruskog odgovora na ulazak Finske i Švedske u NATO.

(Telegraf.rs)

Video: Da li je Putin zadremao tokom sastanka sa Šojguom?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skids

    3. septembar 2024 | 07:09

    Kod Putina nema zajebancije tako treba i kod nas ove sa kupljenim diplomama i njima slične što pokradoše boga oca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA