Ukrajina izgubila vrhunskog pilota i prvi američki F-16 u prijateljskoj vatri PVO sistema Patriot?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Ukrajina se suočava sa sve glasnijim pitanjima da li je prvi američki avion tipa F-16 oboren prijateljskom vatorm iz PVO sistema Patriot? U toj akciji je nastradao i poznati ukrajinski vojni pilot Oleksej Mes, čije je kodno ime bilo "munfiš".

Kako je preneo "Business insider", ukrajinske oružane snage nisu još potvrdile niti demantovale optužbe o tome da je pilot Mes nastradao u dejstvu prijateljske vatre.

Ukrajina je saopštila da je pilot, 30-godišnji potpukovnik, poginuo u borbi 26. avgusta i da je pre smrti oborio tri krstareće rakete i jedan dron. Mes je posthumno unapređen u čin pukovnika.

Istraga se još vodi o okolnostima koje su dovele do gubitka iskusnog pilota i letelice. Britanski Telegraf je objavio u subotu da početni izveštaji ukazuju na to da je F-16 oborila baterija PVO sistema Patriot, koji je Ukrajina dobila kao pomoć od Sjedinjenih Država.

Ugledni "Wall Street journal", koji je prvi objavio vest o ukrajinskom gubitku aviona F-16, preneo je izjavu američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, a koji je rekao da preliminarni rezultati istrage pokazuju da letleica nije izgubljena u dejstvu neprijateljske vatre.

"Postoje indicije da je možda PVO sistem Patriot srušio avion F-16. Ali za sada nisu isključene ni drugi uzroci pada aviona", rekao je američki zvaničnik.

Dodatna pitanja je postavila i Mariana Bezuhla, poslanica ukrajinskog parlamenta, koja je objavila da je dobila informaciju da je incident koji je doveo do gubitka pilota i aviona posledica prijatelsjke vatre usled loše koordinacije među jedinicama.

Mes je kobnog dana poleteo tokom najžešćeg vazdušnog napada na ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. vlasti u Kijevu su saopštile da je Rusija tog dana ispalila više od 200 projektila dornova kamikaza na ciljeve širom ukrajine.

Ukrajinska poslanica je pozvala vojne vazduhoplovne zvaničnike da demantuju njene tvrdnje, optužujući ih da pokušavaju da prikriju svoje greške.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je u petak komandanta vazduhoplovnih snaga Ukrajine general-potpukovnika Mikolu Olesčuka.

Iz kancelarije predsednika nije naveden razlog zašto je iznenada došlo do ove smene, koja se poklapa sa incidentom i gubitkom pilota i aviona.

Očekuje se da će general pukovnik Krivonožok Anatolij Nikolajevič zameniti smenjenog komandanta vazduhoplovnih snaga. Gubitak F-16 i pilota Mesa predstavljaju značajan udar za Ukrajinu, koja je počela da dobija američke avione ovog leta od saveznika iz NATO, posle višemesečnih zahteva za pomoć kako bi se ojačale vazduhoplovne snage.

Pilot Mes je bio uključen u kampanju nabavke aviona F-16. On je tvrdio da su ovi američki avioni bolji od sovjetskih koje su ukrajinske snage imale u svom sastavu i uporedio ih kao prelazak sa "nokije" na "ajfon".

On je jedan od nekolicine ukrajinskih pilota koji su uvežbali letenje na američkim avionima. Avion F-16 košta između 20 i 70 miliona dolara u zavisnosti od opreme. Ovaj avion bi trebalo da poboljša ukrajinsku PVO posle voišemesečnih ruskih udara iz vazduha.

Eksperti navode da će F-16 predstavljati veliku pomoć ukrajinskim snagama ali da neće biti "srebrni metak", koji bi mogao da preokrene situaciju na frontu. očekuje se da će ukrajina dobiti ukupno oko 85 letelica ovog tipa od saveznika.

Veliki izazov predstavlja obuka pilota jer je malo vremena, a avion se dosta razlikje od sovjetskih "migova" i "suhoja" na kojima su ukrajinski piloti ranije leteli.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriot

    3. septembar 2024 | 07:44

    Ima sistem za prepoznavanje neprijateljskih aviona,helikoptera i ostalih letelica,u odnosu na sopstvene,prosto,treba da ruši migove,suhoje,iljušine itd,e sad jedino ako su rukovaoci na patriotu toliki duduci,pa da su i bez obzira na upozoronje gadjali svoj avion. Mada mislim da su ga rusi skinuli a ameri žele zbog blama i sramote da prikriju,naravno i prodaje drugim zemljama kao najboljih aviona.

  • Nikolas

    3. septembar 2024 | 07:34

    AMERI OBORILI SVOJ AVION !!!

  • Tt

    3. septembar 2024 | 08:59

    Ne znam.... da li je moguće da protiv krstarećih raketa, na istom delu neba dejstvuješ istovremeno i svojim PVO i svojim borbenim avionima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA