Školska godina za neke đake u Evropi počela sa jednom velikom promenom: "Ako uhvatimo dete sa njim..."

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Za đake međunarodne škole Bogaerts u blizini Brisela nastava je počela odlaganjem smart telefona u ormariće, preneli su danas mediji u Briselu.

"Ako uhvatimo dete sa telefonom, oduzmemo ga i vratimo na kraju dana", rekao je direktor škole David Bogaerts, prenosi portal Politiko.eu.

Stotine škola širom Brisela i regiona Valonije na jugu Belgije, planiraju da slede primer te institucije, a tokom leta, nova vlada frankofonske zajednice u Belgiji najavila je planove za zabranu pametnih telefona u osnovnim školama i prva tri razreda srednjih škola, iako mnoge škole ne čekaju da plan bude finalizovan pre nego što uvedu zabrane.

Ovaj trend se ne pojavljuje samo u Belgiji jer Holandija već ima zabranu za pametne telefone, a ministri obrazovanja u Francuskoj i Irskoj potvrdili su prošle nedelje da takođe razmatraju ovu mogućnost.

Zabrana pametnih telefona u učionicama čini se kao jednostavno rešenje s obzirom na rastuće zabrinutosti da su ovi uređaji izvor sajber nasilja.

Uticaj na mentalno zdravlje dece koja prekomerno koriste svoje telefone postao je pitanje koje je pozicionirano visoko na političkoj agendi, o čemu je govorila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kao delu svog političkog programa za sledeći mandat.

"Rano detinjstvo i tinejdžerski periodi su ključni za razvoj mozga i ličnosti. Deca su tada ranjiva od štetnog uticaja društvenih medija i prekomernog vremena provedenog pred ekranom pametnih telefona", ocenila je fon der Lajenova.

Škole su sada primarno mesto gde je ovaj sukob prikazan, a nastavnici i administratori vide mnoge aplikacije sa potencijalom da odvrate učenike od učenja. Neke, kao što je TikTok, su dobro poznati.

Prema Bogaertsu, Snapchat, koji ima funkciju razmene poruka, takođe je i dalje veoma popularan među tinejdžerima.

Relativno "novo dete u bloku" je TenTen, aplikacija koja se pretvara u voki-toki uživo, koji pomaže učenicima da ćaskaju sa prijateljima u drugoj učionici.

Aplikacije poput ovih primoravaju škole da razmišljaju o tome "kako da izbegnu zloupotrebe koje bi mogle da ometaju nesmetano odvijanje nastave", rekla je u saopštenju Geraldin Kamps, portparol frankofonog školskog saveza Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE).

Školski savez je sada izneo jasan odgovor: potpuna zabrana pametnih telefona.

Neki stručnjaci tvrde da su zabrane uvedene samo zato što su raniji, manje drakonski pokušaji da se reguliše upotreba pametnih telefona u učionicama već propali.

"Uobičajena tema u školama je bila: pametni telefon, moramo da naučimo decu kako da se nose sa tim. To je deo njihovog života, možda ima mesta u školi", rekao je Liven De Marez, profesor medija, tehnologije i inovacija na Univerzitetu u Gentu koji takođe radi sa belgijskim istraživačkim centrom Imec.

Međutim, nastavnici su se borili da primene svoja pravila zato što je želja učenika da koriste pametne telefone bila prevelika.

"Potpuna zabrana će doneti mir u školama. Neće biti nikakvog [sajber] maltretiranja, nastavnici neće biti snimani", rekao je de Marez.

U mnogim školama, učenici već koriste laptopove tokom nastave, što može pomoći deci da se kreću u digitalnom svetu bez dugotrajnog izlaganja pametnim telefonima.

"Da li im treba telefon ako imaju kompjuter? Pa, nikako", rekao je Bogaerts.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Osmaci uglavnom zadovoljni polaganjem trećeg testa, očekuju dobre rezultate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    2. septembar 2024 | 13:57

    "Ako uhvatimo dete sa telefonom, oduzmemo ga i vratimo na kraju dana" - НАМА су тек продали "дечја права", неће моћи код нас - док не промене пол...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA