Usred zime 42 stepena: Da i to je moguće, a oboren je i rekord

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na južnoj Zemljinoj polulopti i dalje traje zima, ali po temperaturama moglo bi se reći da je toplije nego leti. Australiju je prethodnih dana zahvatio vreo vazduh.

Veći deo Australije pod uticajem je anticklona i polja visokog vazdušnog pritiska, uz nagla silazna strujanja i vrlo jako zagrevanje vazduha.

Iako zime u Australije nisu hladne kao u Evropi, ova je i više nego topla, čak kao da je leto.

Prethodnih dana temperature u zapadnoj i centralnoj Australiji prelazile su i 40°C, a rekorder je gradić na severozapadu Australije, na obali Indijskog okeana. Temperatura je dostigla skoro 42 stepena (41,6), što je najviša ikada zimska temperatura u Australiji.

Sever i severozapad Australije nema tipična godišnja doba (zima, leto...), već se godišnja doba dele po količini padavina.

Zimski deo godine (jun - avgust) donosi temperature ovim predelima oko 30 stepeni, ali je to u sušni deo godine, dok leto (decembar-februar) donosi obilne monsunske padavine, ali temperature na severozapadu Australije idu tokom vedrih dana i preko 50 stepeni.

Ovih dana temperature umesto da su oko uobičajenih 30, one su oko 40 stepeni.

Drugačija situacija je na jugu i jugoistoku Australije, gde su zime ipak hladnije, uz temperature od 10 do 20 stepeni, uz pojavu i mraza.

Pre mesec dana Australiju je zahvatila ledena vazdušna masa, a temperatura je tropskom delu na severoistoku zemlje opala na čak -1 do 0°C, što je najniža tempetratura u tom delu Australije ikada.

(Telegraf.rs)

Video: Helikopterska jedinica MUP Srbije gasi požare na Staroj planini kod Pirota

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA