Prolaznici spasili invalida: Crveni meteo-alarm u Rumuniji, opšti haos zbog nevremena širom zemlje

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Potop na rumunskom primorju! Ciklon koji se formirao u Crnom moru snažno je pogodio okruge Konstanca i Tulča. Meteorolozi su izdali crvene meteo alarme za oluje. Pala je količina kiše koja odgovara dvomesečnom proseku. U Eforiji je drvo palo na automobile nekoliko turista, dok je u Tulči muškarac u invalidskim kolicima ostao zarobljen u bujici nasred ulice. Kiše će se nastaviti u oblasti Dobrudže, a nekoliko reka je pod nadzorom vlasti.

U Tulči, 58-godišnji muškarac u invalidskim kolicima, koji je pokušao da pređe ulicu, pao je u vodu koja je bila dublja od 20 centimetara. Nekoliko prolaznika ga je podiglo i bezbedno prenelo na trotoar, a policijska patrola ga je prevezla u bolnicu, javlja Antena Observator.

Ciklon je snažno pogodio većinu letovališta na obali Crnog mora još od ranih jutarnjih sati. Meteorolozi su izdali crveni meteo alarm za ekstremne vremenske uslove koji je bio na snazi četiri sata, a vlasti su poslale RO-Alert poruke. U Eforiji je vetar duvao brzinom od 60 kilometara na sat i izazvao značajnu štetu.

Vreme će početi da se se popravlja od vikenda.

Dvoje turista iz Vrancea i Bakaula probudili su se i otkrili da su im ozbiljno oštećeni automobili nakon što je grana drveta pala na njih.

"Kiša koja je pala otežala je granu, jer je drvo zeleno, nije bilo za seču, postalo je teže i grana se slomila. Ako je naša krivica, mi ćemo platiti, a ako je iz nekog drugog razloga, videćemo ko će platiti", rekao je Dan Čiparu, vlasnik hotela. U Jupiteru su napravljeni mostovi od paleta kako bi turisti mogli da pređu na nekim mestima na šetalištu gde je voda bila duboka pola metra. U letovalištu su se zaposleni u akva parku satima trudili da ispumpaju vodu ispred kompleksa.

Za 48 sati pala je količina kiše koja odgovara dvomesečnom proseku na primorju. U Mangalii, više od 80 litara po kvadratnom metru poplavilo je grad, dok je u Konstanci zabeleženo 31 litar po kvadratnom metru. Jedan kružni tok na ulazu u grad izgledao je kao olimpijski bazen.

Juče je morska pijavica viđena kako se sa bugarske obale kreće prema Vama Vekeu u Rumuniji. Kiše će se nastaviti u oblasti Dobrudže, a nekoliko reka je pod nadzorom vlasti.

"Što se tiče ovog ciklona, trenutno je u fazi slabljenja, tako da će se vreme na primorju postepeno poboljšavati, iako će noćas i sutra biti još nekoliko perioda kiše", izjavio je Robert Mantea, meteorolog ANM-a.

Priroda je takođe uplašila stanovnike Suraje, u okrugu Vrancea. Vetar je oblikovao nekoliko oblaka u obliku cilindra i stvorio neobičan pejzaž. Neposredno nakon toga, jake kiše zahvatile su ceo okrug. Vreme će početi da se popravlja od vikenda.

"Mogli bismo reći da kalendarski počinje jesen, ali meteorološki gledano, izgleda da ulazimo u četvrti mesec leta. Imaćemo preko 30 stepeni u većem delu zemlje", rekao je Robert Mantea, meteorolog ANM-a.

Najviše temperature očekuju se na zapadu i jugu Rumunije.

(Telegraf.rs)

Video: Rupa bukvalno progutala automobil nasred puta: Složio se kao lego kockica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA