Opet postavljene ležaljke na ostrvo Vido: Godinama traje borba da se zabrane

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Nedavno je na ostrvu Vido došlo do incidenta kada je jedan od posetilaca pobacao ležaljke u more, a kako Telegraf.rs saznaje, one su opet osvanule na istom mestu.

Kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić izjavio je pre četiri godine da veruje da će ležaljke i suncobrani, postavljeni na ostrvu Vido kod Krfa, vrlo brzo biti uklonjeni i istakao da ne treba da se stvori ružna slika jer stanovnici Krfa spomenike posvećene Srbima doživljavaju kao deo sopstvene istorije.

Ostrvo Vido, koje se nalazi na svega desetak minuta vožnje brodom od grčkog ostrva Krf je za srpski narod izuzetno značajno. Na njemu se tokom Prvog svetskog rata nalazila bolnica, u koju su bili smešteni srpski ranjenici, koji su prošli Albansku golgotu. Danas se tu nalazi mauzolej, u kome je sahranjeno 2.764 stradalih poznatih i nepoznatih srpskih vojnika.

Inače, na ostrvu Vido se nalazi mauzolej u kome su zapisana imena srpskih vojnika, koji su stradali na ovom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Svakog leta ovo ostrvo poseti veliki broj naših turista koji dođu na letovanje na Krf.

Ležaljke na ostrvu Vido Foto: Privatna arhiva

Sa 28 grobalja na Krfu, u periodu od 1936. do 1939. godine posmrtni ostaci srpskih vojnika ekshumirani su i preneti na Vido. Identifikovano je njih 1.232 i oni su sahranjeni po azbučnoj redu, u dva bočna bunkera tela još 1.502 vojnika kojima se ne znaju imena.

(Telegraf.rs)

Video: Grčka se guši u dimu i pepelu, stiglo i do plaža Tasosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    30. avgust 2024 | 17:05

    Satanistički ološ.

  • Даросава

    30. avgust 2024 | 18:36

    Не, не знам како бих могао пливати у води са спознајом да су испод површине на дну мора хиљаде распаднутих лешева и разбацане кости Српских јунака. Не, већ се јежим на саму помисао да је ту Плава гробница.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA