Izrael pristao na humanitarnu pauzu u Gazi, kako bi se 640.000 dece vakcinisalo protiv dečje paralize

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Izrael je obustavio deo vojnih operacija u Pojasu Gaze kako bi se dovovila vakcinacija 640.000 palestinske dece protiv polija - dečje paralize, dok se sve više intenziviraju borbe na Zapadnoj obali, drugoj palestinskoj enklavi.

Do humanitarne pauze dolazi nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila da je jedna beba paralizovana usled infekcije ovim opasnim virusom, preneo je "Dailymail".

"U okviru humanitarnog sporazuma koji je postignut, Izraelske odbrambene snage (IDF) će u centralnoj, južnoj i severnoj Gazi sprovesti pauzu u operacijama u tri stepena", naveli su zvaničnici SZO.

Prva pauza počela je juče u centralnoj Gazi, gde će zdravstveni radnici izvršiti vakcinaciju dece pre nego što se presele u južnu Gazu i završe kampanju na severu tokom ukupno devet dana.

Predstavnik SZO za palestinske teritorije Rik Piperkorn rekao je novinarima da će pauze trajati od šest ujutro do 15 sati popodne i da se svaki blok od tri dana može produžiti za još jedan dan ako zdravstveni radnici kažu da je to potrebno.

Izraelski pristanak na humanitarnu pauzu došao je nedelju dana nakon što su zvaničnici SZO potvrdili da je jedna palestinska beba paralizovana nakon zaraze virusom, što je prvi potvrđeni slučaj u Gazi posle više od četvrt veka.

Kampanja vakcinacije u Gazi je usmerena na 640.000 dece mlađe od 10 godina, od kojih će svako dobiti dve kapi oralne vakcine protiv poliomijelitisa u dva kruga. Drugi krug vakcinacije biće četiri nedelje nakon prvog.

"Neću reći da je ovo idealan put napred. Ali ovo je izvodljiv put napred", rekao je Piperkorn, dodajući da su humanitarne pauze kritične kako bi porodice mogle da dovedu svoju decu na vakcinaciju i da se vrate tamo gde borave do 15 časova kako bi izbegle izraelski napad.

"Imamo dogovor o tome, tako da očekujemo da će se sve strane toga pridržavati", dodao je on.

SZO je navela da zdravstveni radnici moraju da vakcinišu najmanje 90 odsto dece u Pojasu Gaze da se zaustavi prenošenje dečje paralize.

(Telegraf.rs)

Video: Festival je bio kao "mali Vudstok", a onda je uleteo Hamas: Major David Baruh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihana

    30. avgust 2024 | 12:52

    Deci treba mir,sloboda,ljubav .hrana!! Kud ide ovaj svet?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA