Švedska: Ukrajinski upad u Kursku oblast pokazao je koliko je slaba ruska vojna mašinerija

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Ukrajinska invazija na Kursk zadala je ogroman udarac Vladimiru Putinu i ruskom rukovodstvu, izjavio je Tobijas Bilstrom, ministar spoljnih poslova Švedske.

"Činjenica da je ukrajinski upad u Kursku oblast uopšte bio moguć je mnogo važniji od samog osvajanja teritorije velike površine", rekao je Bilstrom u intervjuu za "Financial Times" i dodao:

"Ovo je razarajuće za Putinov režim".

Ukrajina je izvršila iznenadni napad na Rusiju i Kursku oblast šestog avgusta, a šok ofanziva je zatekla Ruse potpuno nespremne, preneo je "Business insider". To je omogućilo Ukrajincima da ostvare značajne dobitke na bojnom polju.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski, rekao je 12. avgusta da su njegove snage zauzele skoro 600 kvadratnih kilometara ruske teritorije u samo nekoliko dana.

To je blizu količini ukrajinske teritorije koju je Rusija zauzela od početka ove godine.

"Uspeh Ukrajine u Kursku zadao bi psihološki udarac Rusima", rekao je Bilstrom, čija se zemlja formalno pridružila NATO u martu ove godine i nastavio:

Ruski vojnici Kursk zarobljeni rat Ukrajina Zarobljeni ruski vojnici u Kurskoj oblasti Foto: Tanjug/AP

"To pokazuje ruskom stanovništvu i pokazuje svetu da je ruska ratna mašina šuplja".

Švedski ministar navodi i da su SAD prestale da pozivaju na smenu režima u Rusiji, ali da se njegova zemlja nada da će videti kraj Putinove vladavine u Moskvi.

"Svako ko danas gleda na Rusiju može da vidi da sa sadašnjim režimom svi rizikujemo da se nastavi imperijalistički niz, imperijalistički planovi ka njenim susedima počev od Ukrajine, Belorusije, Gruzije, itd", smatra Bilstrom.

Naravno, Ukrajina počinje da se suočava sa sve većim pritiskom ruskih trupa u Kursku. U početku su se ruski vojnici predavali Ukrajincima, ali od tada je Rusija poslala iskusnije trupe da zaustave prodor.

Vladimir Putin Milorad Dodik Pod sve većim pritiskom: Vladimir Putin, predsednik Rusije Foto: Tanjug/AP

Uprskos tome švedski ministar je uveren u sposobnosti ukrajinskih boraca:

"Rat je rizičan posao. Može biti izvesnih zastoja ali niko ne može da oduzme ukrajini činjenicu da je uspela da ovo uradi. A ako to mogu da urade jednom, onda će moći da urade i drugi put, možda i treći", zaključio je Bilstrom.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    30. avgust 2024 | 23:55

    Pa kad Svedjani mislite da je Ruska masinerija slaba, priklucite se Ukrajincima i udjite u rat sa Rusijom. Koliko godina vam je trebalo da otkrijete Ruske podmornice u vasim vodama? Rusi ne ratuju samo sa Ukrajinom, vec sa celim Nato i pobedjuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA