Rusi se plaše ukrajinskog najmoćnijeg oružja? Premestili 90% svojih aviona van domašaja neprijateljskih raketa

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Rusija je premestila 90 odsto svojih borbenih aviona dalje od granice sa Ukrajinom kako bi bili van domašaja raketa tipa ATACMS, koje su vlasti u Kijevu dobili od saveznika.

Kako prenosi "Wall Street Journal", čini se da se u Rusiji plaše ukrajinskog najmoćnijeg oružja koje je dobila od zapadnih saveznika.

Dnevnik se poziva na američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, a koji je imao uvid u obaveštajni izveštaj o situaciji na frontu. Domet američkih raketa tipa ATACMS je 185 milja (nešto manje od 300 kilometara), vrlo su precizne i ukrajinske oružane snage su ih do sada u više navrata supešno koristile.

Izveštaj američkog dnevnika je usledio u jeku zatehnutih odnosa na relaciji Vašington-Kijev, jer ukrajinske vlasti već duže vreme insistiraju da dobiju odobrenje od SAD da se njihovo oružje upotrebi za gađanje ciljeva u dubini ruske teritorije.

Portal Politico je preneo da je Rusija relocirala samo borbene avione sposobne da nose takozvane "klizne bombe", a koje su se pokazale kao oružje protiv kojeg ukrajinske trupe još nemaju odgovarajuće rešenje.

Uprkos tome što je Rusija pomerila aviona dalje od granice iz Kijeva ne prestaju zahtevi da se dobije dozvola od Vašingtona, navodi "Business insider".

"Oni koji brane svoje živote ne bi trebalo da imaju restrikcije vezane za oružje, dok na drugoj strani Rusija koristi sve vrste naoružanja", rekao je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u svom izveštaju ranije ove nedelje da se u dometu raketa ATACMS nalazi najmanje 250 značajnih vojnih meta unutar Rusije. Ali zbog nametnutih restrikcija ukrajinci imaju dozvolu da gađaju svega njih 20.

Eksperti su ranije naveli da bi ukidanje restrikcija primoralo rusiju da svoje vojne kapacitete raširi na većoj površini. Dnevnici "Telegraph" i "Financial Times" izvestili su u utorak da su zvaničnici britanske vlade privatno tražili od SAD zeleno svetlo da dozvole Ukrajini da koristi njihove rakete "storm shadov" na ruskom tlu.

Ove britanske rakete imaju nešto kraći domet od američkih. Ukrajina je umesto korišćenja modernih zapadnih raketa do sada za napade većeg obima unutar ruske teritorije koristila domaće dronove.

Predsednik Zelenski je pre nekoliko dana objavio da je Ukrajina uspešno testirala balističku raketu domaće proizvodnje.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak ruskog vazdušnog napada u Ukrajini: Avion poleće, vide se koordinate i radar, pa se vraća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    30. avgust 2024 | 11:38

    "Rusi se plase..."😂😂😂drveni sporet mozda ali strah kod Rusa...ni u naucnoj fantastici,eventualno u americkim filmovima!!!

  • Nikolas

    30. avgust 2024 | 11:56

    JA SE PLASIM DA NOVU GODINU NECEMO SACEKATI ZBOG ULASKA NATO FASISTA U RUSIJU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA