Švajcarska razmatra da odustane od vojne neutralnosti: Da li će doneti istorijsku odluku?

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Švajcarska bi trebalo da razmotri fleksibilniji pristup svojoj istorijskoj vojnoj neutralnosti i pokuša da ojača saradnju u oblasti odbrane sa NATO-om i Evropskom unijom, preporučuje komisija formirana od strane švajcarskog Ministarstva odbrane, u izveštaju objavljenom u četvrtak, prenosi AFP.

Ova komisija, koja je u julu 2023. godine dobila zadatak da definiše bezbednosnu politiku prilagođenu savremenim pretnjama, naglašava da se bezbednosna situacija u Evropi značajno pogoršala, posebno zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi ZiarulDeIasi.

Prema komisiji, ovaj rat otvara vrata širem sukobu sa Severnoatlantskim savezom, a neutralnost Švajcarske ne garantuje da zemlja neće biti napadnuta.

Izveštaj sadrži više od 100 preporuka, uglavnom u vezi sa neutralnošću, međunarodnom saradnjom, politikom naoružanja i smerom strateške bezbednosti Švajcarske konfederacije.

"Švajcarska ne sme predstavljati bezbednosnu rupu u Evropi. Njena geografska pozicija u srcu EU očigledno ukazuje na potrebu za saradnjom u oblasti odbrane", navodi se u izveštaju.

"Neutralnost ne sprečava saradnju sa NATO-om u pogledu bezbednosne politike", naglašava komisija, dodajući da "politika neutralnosti mora biti revidirana, više fokusirana na svoju bezbednosnu funkciju i primenjena na fleksibilniji način."

Saradnja sa Severnoatlantskim savezom i EU treba da bude "još više produbljena" ka uspostavljanju "zajedničkih odbrambenih kapaciteta", smatra komisija.

"Baš kao i sve druge evropske zemlje", Švajcarska "je teško zaštićena od hibridnih pretnji", ocenjuje komisija.

Prema izveštaju, hibridni rat predstavlja čak "glavnu pretnju" za zemlju, koja je "interesantna meta" zbog svoje važne infrastrukture u oblastima energetike i međunarodnih plaćanja, "takođe ključnih za Evropu."

Shodno tome, "pristup projektima saradnje EU i NATO treba biti obezbeđen", zaključuje komisija u svom izveštaju.

Švajcarska, koja nema izlaz na more, nije članica NATO-a ni Evropske unije, dok su susedne zemlje - Nemačka, Italija i Francuska članice Severnoatlantskog saveza i EU, dok je Austrija članica EU.

(Telegraf.rs)

Video: Posetili smo NBA radnju u Njujorku, šta mislite koliko košta dres Jokića?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    1. septembar 2024 | 17:47

    ...NATO i na vas bacio sapu.,. Neka vam je sa srecom ..Mada to vise vuce na nesrecu.

  • Špric

    1. septembar 2024 | 17:11

    Odustaje, zato što ima puno šufrara koji služe, a poslužiće NATO - u kao topovsko meso za napad na istok (Rusiju). P.S. Goreće zlatne poluge kao da su od olova.

  • Даросава

    1. septembar 2024 | 18:59

    Хоће у НАТО? Па то ме не чуди. Када Рује заврше са Украјином има да се пуше турови лопова крадљиваца Руског злата и новчаних фондова.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA