Putin putuje u Mongoliju, koja je kao članica MKS obavezna da ga uhapsi: Da li će se usuditi da to urade?

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 8

Ruski predsedni Vladimir Putin ide u utorak, 3. septembra, u Mongoliju, državu koja je članica Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i koja je samim time obavezna da ga uhapsi na svojoj teritoriji na osnovu naloga za hapšenje izdatog u martu 2023. godine zbog nezakonite deportacije ukrajinske dece.

"Putin će 3. septembra boraviti u zvaničnoj poseti Mongoliji", saopštio je u četvrtak Kremlj u saopštenju, prenosi Antena Observator.

Putin ide u Mongoliju uprkos nalogu za hapšenje

Ovo će biti prvo putovanje ruskog predsednika u državu potpisnicu Rimskog statuta otkako je MKS izdao nalog za njegovo hapšenje u martu 2023. godine. Mongolija je potpisala Rimski statut 2000. godine i ratifikovala ga 2002. godine. Tako je svaka država članica obavezna da zadrži svaku osobu na svojoj teritoriji koja je predmet naloga za hapšenje MKS-a, kao što je slučaj sa Vladimirom Putinom.

Kremlj je oduvek odlučno odbacivao optužbe MKS-a protiv ruskog predsednika. Ipak, Putin je skoro godinu i po dana pažljivo izbegavao putovanja u inostranstvo, preskočivši, na primer, samit BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu 2023. godine, a zatim i samit G20 u Indiji u septembru iste godine.

Hoće li u Mongoliji uhapsiti Putina?

S druge strane, posetio je Kinu u maju, Severnu Koreju u junu i Azerbejdžan sredinom avgusta, ali nijedna od ovih zemalja nije članica MKS-a. U Mongoliju, ruski predsednik ide "na poziv mongolskog predsednika Uknaa Kurelsuka", prema Kremlju, "kako bi učestvovao u proslavi 85. godišnjice zajedničke pobede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad japanskim militaristima" u bici kod Halkin Gola.

Dvojica lidera imaju zakazane sastanke i "razgovaraće o perspektivama razvoja rusko-mongolskih odnosa", saopšteno je iz Kremlja. Dvojica predsednika "razmeniće mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima", dodala je ruska predsednička kancelarija, navodeći da će tom prilikom biti potpisan i "niz bilateralnih dokumenata".

Poslednja poseta ruskog predsednika Mongoliji bila je u septembru 2019. godine.

Mongolija, zemlja bogata prirodnim resursima, nalazi se u istočnoj Aziji, između Rusije i Kine, bez izlaza na more, i ima ogromnu teritoriju. Ipak, ima samo 3,4 miliona stanovnika. Početkom avgusta, američki državni sekretar Entoni Blinken posetio je mongolsku prestonicu Ulan Bator kako bi pokazao da je "centralni partner" Vašingtona u regionu.

Poseta je bila deo inicijative Sjedinjenih Američkih Država da povećaju svoj uticaj u ovoj ogromnoj zemlji, na koju takođe polažu pravo i suparnici Vašingtona, Rusija i Kina. Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je posetio Mongoliju u maju 2023. godine, jer Pariz želi da ojača energetske bilateralne veze.

(Telegraf.rs)

Video: Rekapitulacija trećeg dana US Opena i prolaska Novaka Đokovića u srpskom derbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    30. avgust 2024 | 09:28

    Е мишеви,па он да оде у Америку не би смели да га ухапсе, а не у Монголији!!!

  • Markinjos

    30. avgust 2024 | 13:14

    Sledeće putovanje mu je u Eritreju.Em je Eritreja "vrlo važna država" na planeti Zemlji em je u njoj diktatura i mračnjaštvo kao i u Rusiji.

  • Cile Mile

    30. avgust 2024 | 13:11

    Zato kukavica i kompleksaš i ide samo u one zemlje za koje zna da nisu u stanju da ga uhapse. Ali to ne bi prošlo ni u jednoj ozbiljniijoj i pravno uređenoj drlavi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA