Avion hitno preusmeren zbog prinudnog sletanja: Zbog jake turbulencije povređeno sedam osoba

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Let Junajted Erlajnsa iz Kankuna za Čikago preusmeren je na Memfis, Tenesi, nakon što je avion naišao na kratak period jake turbulencije koja je dovela do hospitalizacije jednog putnika, dok je šest drugih povređeno, saopštili su zvaničnici.

Avion Boeing 737-900 bezbedno je sleteo na Međunarodni aerodrom Memfis oko 14.50 u sredu, izvestila je Federalna uprava za avijaciju (FAA) za Fox Business.

"Let Junajted 1196 preusmeren je na Memfis u sredu popodne nakon što je naišao na kratak period jake turbulencije dok je znak za vezivanje pojasa bio uključen", saopštila je avio-kompanija. "Ekipe hitne pomoći su dočekale avion na izlazu i jednog putnika prevezle u bolnicu."

"Zahvalni smo našoj posadi na naporima da obezbede sigurnost naših zaposlenih i putnika", zaključuje se u saopštenju.

Iz Junajteda je za FOX Business rečeno da je u avionu bilo 172 putnika i sedam članova posade, i da je na kraju stigao na Međunarodni aerodrom O'Her u Čikagu kasnije te večeri.

Podaci sa sajta za praćenje letova FlightAware pokazuju da je avion kratko kružio iznad severnog Misisipija pre nego što je sleteo u Memphis.

FAA navodi da je "posada prijavila jaku turbulenciju iznad Luizijane" i da istražuje ovaj incident.

Vatrogasna služba Memfisa je saopštila da je šest osoba u avionu odbilo medicinsku pomoć nakon sletanja u Tenesi, prema izveštaju AP-a. Obim njihovih povreda nije odmah bio poznat.

Incident se desio u vreme kada je studija Univerziteta Riding u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila da se turbulencija u čistom vazduhu povećala u regionima širom sveta. Iznad severnog Atlantika, jedne od najprometnijih avionskih ruta, ukupno godišnje trajanje jake turbulencije povećano je za 55% između 1979. i 2020. godine.

Umerena turbulencija povećana je za 37%, a blaga za 17%. Sva ova povećanja su u skladu s efektima klimatskih promena, prema studiji objavljenoj u časopisu Geophysical Research Letters.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA