Ukrajina potvrdila da se srušio jedan od američkih aviona F-16, poginuo vrhunski pilot

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Vrhunski ukrajinski pilot poginuo je kada se američki borbeni avion F-16 srušio u ponedeljak, rekao je izvor iz Ukrajinskih odbrambenih snaga za CNN.

Ukrajinske odbrambene snage ne veruju da je greška pilota uzrokovala incident, dodao je izvor.

Pilot Oleksij Mes, poznat kao "Moonfish" (Mesečeva riba), poginuo je u nesreći dok je "odbijao najveći vazdušni napad ikada" od strane Rusije na Ukrajinu, rekao je izvor, dodajući da je pilot sahranjen u četvrtak.

Nesreća je pod istragom, a međunarodni stručnjaci biće pozvani da učestvuju u istrazi, dodao je izvor, navodi CNN.

Smrt pilota je veliki udarac za Ukrajinu. Prvi avioni F-16 stigli su u zemlju tek ranije ovog meseca, a Moonfish je bio jedan od malobrojnih pilota obučenih da njima pilotiraju.

Kijev je dugo čekao da dobije F-16, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je od početka sveobuhvatne ruske invazije tražio te borbene avione od zapadnih saveznika.

Međutim, kao i kod druge opreme, zapadne zemlje su oklevale pre nego što su konačno pristale da obezbede F-16. Holandija i Danska su se obavezale da ih pošalju Ukrajini početkom leta 2023, ali je bilo potrebno još nekoliko nedelja da SAD odobri transfer.

Kada su stigli ranije ovog leta, Zelenski je rekao da su on i njegova vlada održali "stotine sastanaka i pregovora" kako bi osigurali ove avione.

Grupa ukrajinskih pilota započela je svoju obuku u SAD ujesen. Iako obično traje godinu dana da se pilot potpuno obuči za upravljanje ovim avionima, Moonfish i drugi su morali to da urade za šest meseci.

(Telegraf.rs)

Video: Zvanično otvoren kružni tok na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Mihaila Pupina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA