Političar proglašen krivim za ubistvo novinara u Las Vegasu: Advokat Drašković dao sve od sebe da ga odbrani

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Bivši političar iz Nevade, optužen za smrtno ranjavanje istraživačkog novinara iz Las Vegasa nakon serije kritičnih članaka, proglašen je u sredu krivim za ubistvo, na suđenju koje je istaklo zabrinutost za bezbednost novinara.

Robert Tels, 47-godišnji bivši javni upravnik okruga Klark, osuđen je za ubistvo Džefa Džermana, dugogodišnjeg novinara Las Vegas Review-Journal-a, u septembru 2022. godine, javlja CNN.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Tels ubio Džermana jer je bio ljut zbog njegovih članaka koji su razotkrivali nemire u njegovoj malo poznatoj političkoj kancelariji i bio je zabrinut zbog još jednog nadolazećeg teksta. Tels je nosio masku - uključujući veliki šešir za sunce - i sakrio se ispred novinarove kuće pre nego što ga je smrtno izbo nožem, reklo je tužilaštvo.

Oko dvadesetak svedoka svedočilo je u ime tužilaštva, koje je koristilo video i fizičke dokaze kako bi povezalo Telsa sa maskiranim osumnjičenim, bordo vozilom na mestu zločina i DNK pronađenim ispod Džermanovih noktiju.

"Ubio ga je jer je Džefovo pisanje uništilo njegovu karijeru, uništilo mu je reputaciju, ugrozilo verovatno i njegov brak i otkrilo stvari koje čak i on sam nije želeo da javnost sazna", rekao je tužilac Kristofer Hemner u svojoj završnoj reči u ponedeljak. "Ubio ga je jer Džef nije završio sa pisanjem."

Nasuprot tome, odbrana je tvrdila da je Telsu ubistvo smešteno jer je pokušavao da uvede promene u svojoj političkoj kancelariji koje su uznemirile "staru gardu." Tels je svedočio u svoju odbranu tokom suđenja i negirao krivicu, iznoseći teoriju zavere u kojoj je tvrdio da je jedna kompanija za nekretnine unajmila ubicu da ubije novinara i da onda njega okrivi.

"Želim da kažem, nedvosmisleno, da sam nevin. Nisam ubio gospodina Džermana," svedočio je Tels.

Sudski postupak je započeo pre oko dve nedelje, a porota je počela sa većanjem u ponedeljak.

Suđenje u okrugu Klark dolazi skoro dve godine nakon ubistva, koje je istaklo zabrinutost zbog nasilja nad novinarima, čak i u Sjedinjenim Državama. Od 1992. godine u SAD je ubijeno 14 novinara, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara.

Džerman (69) je pisao o mračnoj strani "Grada greha" i pokrivao mafijaše, korumpirane zvaničnike i korumpirane državne agencije tokom svoje novinarske karijere. Ipak, tužioci su rekli da je upravo njegovo izveštavanje o malo poznatoj kancelariji kojom je upravljao izabrani okružni zvaničnik dovelo do ubistva.

Džerman je pisao o optužbama za nepravilnosti u kancelariji javnog upravnika okruga Klark, izveštavajući da je Tels stvorio neprijateljsko radno okruženje i održavao neprikladnu vezu sa jednom zaposlenom. Delimično zbog tih članaka, Tels je izgubio kandidaturu za reizbor na demokratskim predizborima u junu 2022. godine.

Reporter je pronađen mrtav s ubodnim ranama ispred svoje kuće 2. septembra 2022. godine.

Šta se dogodilo na suđenju

Tužilaštvo je fokusiralo slučaj na snimke sa nadzornih kamera iz Džermanovog naselja na dan ubistva, koje su pokazivale osumnjičenog koji nosi veliki šešir za sunce, narandžastu jaknu i sive "najk" patike, te vozi bordo SUV. Osumnjičeni se sakrio u žbunje pored Džermanove kuće, čekao da se novinar vrati kući, a zatim ga smrtno izbo nožem i ostavio da umre, reklo je tužilaštvo.

Bordo SUV je pripadao Telsu, a kasnije je viđen kako pere vozilo ispred svoje kuće, prema navodima tužilaštva. U pretrazi Telsove kuće, policija je pronašla veliki šešir za sunce i sive "najk" patike koje su bile isečene na komade i skrivene, navelo je tužilaštvo.

Dalje, DNK pronađen ispod Džermanovih noktiju bio je konzistentan sa Telsovim DNK, reklo je tužilaštvo. Istražitelji su takođe pregledali Telsov telefon i pronašli slike sa Google mapa Džermanove kuće, navelo je tužilaštvo.

Robert Telles Foto: Profimedia/Getty images/Ethan Miller

U završnim argumentima u ponedeljak, zamenica glavnog okružnog tužioca Pamela Vekerli ponovila je dokaze i pokazala Telsove poruke u kojima kritikuje Džermanove članke.

"Jasno je da je bio neverovatno uznemiren što su ti članci napisani i što je zbog toga izgubio na predizborima", rekla je Vekerli.

Advokat odbrane Robert Drašković fokusirao je odbranu na osporavanje kvaliteta istrage i tvrdio da nema dovoljno dokaza. Rekao je da istražitelji nisu pronašli Džermanovu krv na bilo kojem Telsovom predmetu i doveo u pitanje oštećenje šešira i cipela.

Tels, koji je po struci advokat, svedočio je bez ispitivanja od strane svog advokata. Iznosio je teoriju zavere u kojoj je tvrdio da su kompanija za nekretnine, njegove kolege iz kancelarije, policija, DNK laboratorija i tužioci svi zajedno angažovali ubicu da ubije Džermana i da onda njega okrive.

"Nisam isekao cipele i sakrio ih ispod kauča. Nisam isekao šešir i stavio ga u otvorenu kutiju sa alatima. Nisam ubio gospodina Džermana", rekao je.

Tels je rekao da je na dan ubistva bio kod kuće gledajući TV pre nego što je otišao u šetnju i posetio teretanu. Pokazao je evidenciju svojih aktivnosti tog dana, rekavši da u tome nema ništa "sumnjivo".

Ali u napetom unakrsnom ispitivanju, tužilac Kristofer Hemner je ukazao na neslaganje između Telsovih telefonskih zapisa i razmene poruka na epl voču njegove supruge, koja je uključivala poruku u kojoj ga pita: "Gde si?"

U završnim argumentima, Telsov advokat nije u potpunosti podržao njegovu teoriju o zaveri, iako je empatizovao sa klijentovim načinom razmišljanja.

"Razumljivo je zašto veruje u ovu široko rasprostranjenu zaveru", rekao je Drašković. "Koje druge opcije ima u ovim okolnostima?"

Ali u svom odgovoru, tužilac Hemner je ismevao teoriju zavere i rekao poroti jednostavno: "To nema smisla."

"Ono što vam to daje jeste uvid u njegov način razmišljanja. Tako Tels vidi sebe. Da su svi ovi ljudi, ove institucije, bili spremni da ubiju drugog čoveka – koji nije on – samo da bi njega okrivili", rekao je Hemner. "Da li to ima smisla? I što je još važnije, gde su dokazi koji to potkrepljuju?"

(Telegraf.rs)

Video: Reka Umnogat je nešto najlepše što smo videli do sada: Mesto koje ostavlja bez daha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA