Slovačka vlada odobrila kupovinu šest mobilnih sistema PVO od Izraela za 554,3 miliona dolara

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Slovačka vlada odobrila je plan o kupovini šest mobilnih sistema protivvazdušne odbrane od Izraela u vrednosti 554,3 miliona evra, navedeno je na sajtu vlade.

Nabavka je usledila u trenutku dok NATO članice ojačavaju zaštitu svog vazdušnog prostora, preneo je danas Tajms of Izrael.

Slovačka vlada je takođe odobrila, zajedno sa Češkom, kupovinu više od 1.300 teških terenskih vozila vrednih 708,3 miliona evra, kojima će zameniti ostarele kamione.

Vlada u Bratislavi nije navela tim sistema PVO koji će kupiti od Izraela. U oktobru, slovačka vlada je navela da će ući u pregovore o kupovini jednog mobilnog raketnog sistema BARAK MX srednjeg dometa od Izraela.

Slovačka raspolaže sa sistemom 2K12 KUB srednjeg dometa, koji se nalazi na izmaku radnog veka, navelo je ministarstvo odbrane u dokumentu.

U vreme prethodne vlade, Slovačka je donirala Ukrajini ostareli sistem PVO S-300, a ovu odluku kritikovala je sadašnja administracija zato što je to, kako su naveli, smanjilo kapacitete vazdušne odbrane zemlje.

Slovačka je takođe izrazila interesovanje da kupi odbrambene sisteme Patriot. Ova zemlja, čiji sused Ukrajina se bori u ratu protiv Rusije, deo je napora NATO da ojača svoje istočno krilo, a slovački ministar odbrane Robert Kalinjak kazao je da su prioriteti odbrambeni kapaciteti zemlje, posebno vazdušna odbrana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA