Ivan, silovatelj i ubica, već drugi put je našao "kartu" za izlaz iz zatvora: "Ubio mi je baku i nikom ništa"

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Ivan Rosomakin, koji je po izlasku iz zatvora u Rusiji, gde je robijao zbog ubistva, krvnički ubio još jednu ženu, ponovo je na slobodi.

Ivan je pušten na slobodu prvi da bi učestvovao u ratu u Ukrajini, ali je slobodu iskoristio da ubije jednu baku. Ipak, iako je krvnički ubio stariju ženu, Ivan je ponovo pušten na slobodu!

"Ubica moje bake je ponovo izbegao da plati za svoje zločine i otišao je u rat", tvrdi za BBC Ana Pekareva, unuka ubijene Julije Bjuškik.

Ivan je prvi put pušten 2022. godine iz zatvora. Bio je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva, a pušten je da bi se pridružio grupi Vagner.

Kasnije mu je dozvoljeno da se sa fronta vrati u region Kirova u Rusiji, gde je upao u kuću baka Julije (85) i mučki je ubio. Ovo je bio samo jedan u nizu zločina koje su počinili zatvorenici koji su pušteni iz zatvora širom Rusije da bi se pridružili Vagnerovcima.

Pustili ga na slobodu 7 dana nakon presude

U aprilu ove godine Ivan Rosomakin (29) proglašen je krivim za silovanje i ubistvo baka Julije i osuđen je prvo na 22 godine zatvora, drugostepenom presudom na 23. Na sudu se čulo da je ubistvo izvršeno na veoma brutalan način.

Međutim, Ana kaže da su ih vlasti sada obavestile da je Ivan Rosomakin pušten na slobodu 19. avgusta, samo nedelju dana nakon što je izrečena presuda.

"Moja prva reakcija je bila sttrah. Pročitala sam nalaz forenzičara i znam šta je ta osoba uradila mojoj baki. Monstruozno je što su ga ponovo pustili. Činjenica da se ovo događa u 21. veku, ne postoje reči da se opiše ovo što se dešava", rekla je Ana za BBC.

U dokumentima koje je potpisao direktor zatvora, u koje je BBC imao uvid, navodi se da je zatvorenik pušten na slobodu u skladu sa posebnim zakonom Rusije koji omogućava da se regrutuju osuđenici, kako bi bili poslati na front.

Ovo je drugi put za dve godine da je osuđeni ubica pušten iz zatvora kako bi išao da se bori u Ukrajini.

Podsetimo, ubrzo nakon početka ruske invazije, Vagner grupa, koju je tad vodio Jevgenij Prigožin, počela je da regrutuje osuđenike iz zatvora za borbu u Ukrajini. Ako bi zatvorenici pristali da se prijave, dobili bi zvanično pomilovanje od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Hiljade silovatelja, ubica i drugih kriminalaca, uključujući Ivana Rosomakina, pušteno je iz zatvora i poslato na front, gde su mnogi ubijeni tokom brutalnih napada na ukrajinske gradove kao što je Bahmut.

Nakon Prigožinove neuspele pobune prošle godine, kada je hiljade Vagnerovih plaćenika marširalo na Moskvu, regrutovanje zatvorenika iz zatvora preuzela je ruska vojska. Ova praksa je formalizovana zvaničnim saveznim zakonom u martu ove godine, a čini se da se regrutovanje sada intenzivira.

Prema zakonu, osuđenim kriminalcima koji se prijave da se bore, preostale kazne su uslovne za vreme služenja vojnog roka. Neki bi čak mogli da dobiju i zvanično pomilovanje ako osvoje nagrade, na primer za "hrabrost" na bojnom polju.

I Ukrajina je pojedine osuđenike pustila iz zatvora i pustila ih na front, ali ljudi osuđeni za ubistva i seksualne prestupe ostali su iza rešetaka. Zamenica ministra pravde Ukrajine Olena Visotska rekla je ranije za agenciju AP da se oko 3.000 zatvorenika pridružilo vojsci.

Ana smatra da je volja Kremlja da ovako opasne kriminalce poput Ivana pušta na slobodu i šalje ih u rat govori da je ruskoj vojsci itekako fali ljudstva.

"Očigledno je da nema dovoljno ljudi. Vlasti briga da građani budu mirni kada puštaju ljude koji su počinili stravične zločine da budu pomilovani i putšeni. To nam govori da niko ne može da se oseća bezbedno u Rusiji", kaže Ana.

Sada, kada je Ivan pušten na slobodu Ana smatra da je njena porodica u velikoj opasnosti.

"Ukoliko se vrati pokušaće da se osveti, jer smo se borili da dobije doživotnu kaznu zatvora", kaže Ana.

Navodi da želi da napusti zemlju, a da drugi članovi porodice hoće da se sakriju negde.

"Zastrašujuće je to što nije jedini. Čak i da se on ne vrati, koliko još ubica i psihopata slobodno hodi?", pita se Ana.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorak

    29. avgust 2024 | 14:50

    Pa tih zatvorenika ima u Rusiji puno i bolje je da idu na front ali neko mora da pazi na njih kad se vrate na pauzu ako se vrate!!!(°?°)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA