Količina kanabisa zaplenjena na aerodromima u Britaniji utrostručena za manje od godinu

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Količina kanabisa zaplenjena na britanskim aerodromima utrostručena je za manje od godinu dana, a razlog za to bi mogao biti znatno povećana proizvodnja u zemljama gde je ova droga legalizovana, navela je danas Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) u Velikoj Britaniji.

Do sada je tokom ove godine na aerodromima otkriveno 15 tona kanabisa, dok je ta količina u čitavoj prošloj godini iznosila pet tona, naveli su zvaničnici, prenosi Gardijan.

Od početka 2024. uhapšeno je 378 osumnjičenih tim povodom, dok je godinu dana ranije taj broj iznosio 136.

Razlog za ovaj porast mogao bi biti jako povećana proizvodnja ove droge u zemljama gde je legalizovana, kao i šansa da se na britanskom tržištu ostvari veći profit.

Vlasti na aerodromima sve češće zaustavljaju putnike koji u koferima švercuju velike količine kanabisa, pa je tako nedavno u Mančesteru jedan španski državljanin koji je doputovao iz Los Anđelesa sprečen da unese osam kofera u kojima je bilo ukupno 158 kilograma kanabisa.

On je u julu osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i četiri meseca.

Još jedna velika zaplena dogodila se na aerodromu u Birmingemu početkom avgusta kada je konfiskovano 510 kilograma droge zbog čega je uhapšeno 11 putnika koji su stigli sa Tajlanda preko Pariza.

Oko polovine uhapšenih zbog šverca kanabisa ove godine doputovalo je iz Tajlanda (184), njih 75 iz Kanade, a 47 iz SAD.

Prema nekim izveštajima, jednom broju kurira plaća se i do 10.000 funti da prenesu drogu, ali dobijaju pogrešnu informaciju da im, ako budu uhvaćeni, sledi samo novčana kazna.

Maksimalna kazna za unošenje kanabisa u Englesku je do 14 godina zatvora.

Generalni direktor NCA, Džejms Bebidž, kaže da nije poznato da li su "mule" uvek svesne rizika i potencijalnih kazni, ali da u većini slučajeva rade za organizovane, kriminalne bande.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA