Osuđen prvi demonstrant koji je upao u zgradu Kongresa SAD

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prvi demonstrant koji je upao u zgradu kongresa SAD tokom protesta šestog januara 2021. godine u pokušaju da se spreči izbor Džozefa Bajdena za predsednika osuđen je na više od četiri godine robije.

Majkl Sparks (47) je osuđen za građanske nerede, nasilno ponašanje i druge povezane optužbe na suđenju u martu, a sada mu je kako prenosi BBC, izrečena kazna od 53 meseca zatvora i uz to će morati da plati 2.000 dolara.

Na izricanju presude Sparks je okružnom sudiji Timotiju Keliju rekao da još veruje u lažne teorije zavere da je 2020. Donaldu Trampu ukradena izborna pobeda.

"Ja sam američki državljanin koji do danas veruje da smo u tiraniji. Kajem se zbog toga šta se dogodilo tog dana jer nikome nije pomoglo. Kajem se što je naša zemlja u ovakvom stanju", rekao je on.

Jedna optužba za ometanje zvaničnog postupka protiv Sparksa odbačena je nakon odluke Vrhovnog suda kojom je ograničena upotreba zakona protiv izgrednika u Kapitolu.

Ali po drugim tačkama, sudija Keli je Sparksu izrekao strožu kaznu nego što su smernice sugerisale (manje od dve godine), rekavši da Sparks nije u potpunosti shvatio posledice svojih postupaka.

"Mislim da zaista ne cenite punu težinu onoga što se dogodilo tog dana i, iskreno, punu ozbiljnost onoga što ste uradili", rekao je sudija Keli.

Sparks je noseći na sebi pancir, ušao u Kapitol kroz razbijeni prozor nešto posle 14 sati, a nakon što se Donald Tramp obratio svojim pristalicama na mitingu u Vašingtonu.

Jedna od policajaca koji je radio na obezbeđenju zgrade Kongresa svedočio je pred sudom da je video Sparksa kako ulazi u zgradu, ali da je odlučio da ne izvuče oružje i puca.

Video snimak iz zgrada Kapitila pokazao je da se Sparks tada pridružio grupi koja je jurila policajca uz stepenice i uzvikivala „Ovo je naša Amerika!“.

Izašao je iz zgrade oko deset minuta kasnije. Uhapšen je nekoliko nedelja nakon nereda. Pre nego što je otputovao u Vašington iz svog doma u Sesiliji (Kentaki), Sparks je napisao niz poruka na društvenim mrežama:

"Želimo da građanski rat bude jasan", "Vreme je da ih izvučemo iz Kongresa. To je tiranija", Tramp će biti naš predsednik još četiri godine u ime Isusa".

Advokati osuđenog su tražili da on dobije godinu dana kućnog pritvora i navodili su da uprkos tome što je on ušao u zgrafu kongresa nije bio vođa nemira nego da su ga događaji povukli. Tužilac je tražio 57 meseci robije.

"Moglo bi se reći da je Sparks palio vatru čitavog dana, pripremao se i planira, što uključuje i nošenje pancirnog prsluka", naveo je tužilac.

Prema zvaničnim Ministarstva pravde podacima skoro 1.500 osoba je optuženo u vezi sa nemirima kod šestog januara 2021. Skoro njih 900 je priznalo krivicu, a više od 180 je osuđeno.

Donald Tramp, kandidat Republikanske stranke i bivši predsednik SAD, obećao je da će pomilovati neke od osuđenih učesnika nemira tvrdeći da su oni "taoci i politički zatvorenici".

(Telegraf.rs)

Video: Obezbeđenje pištoljima sprečavalo upad u salu Senata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA