Završen medeni mesec između liberalnih medija u SAD i Kamale Haris: I Njujork tajms se okrenuo protiv nje

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Malo je fanova koji su sigurniji i pouzdaniji od prijatelja koje Kamala Haris, kandidatkinja Demokratske stranke, ima u liberalnim medijima u Americi.

Od kada je predsednik Džozef Bajden prošlog meseca odustao od izborne trke, liberalni štampani mediji i televizijske mreže su pokrenule tešku smenu pokušavajući da ublaže neslavanu titulu koju Kamala Haris ima kao jedna od najnepopularnijih potpredsednica u istoriji SAD.

Kamala je dobila podršku kakvu je malo ko očekivao i od početka su je mediji nazivali kandidatkinjom Demokratske stranke, iako je zapravo bila zamena u poslednji čas za Bajedena, koji je pretrpeo nokaut već u prvoj debati protiv Trampa, preneo je "Dailymail".

Tako je bilo sve do četvrtka uveče kada se ona obratila na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke gde je i definitivno dobila nominaciju. Njen bledi govor kao da je zaustavio bujicu obožavanja.

Pouzdano liberalni Njujork tajms bio je među prvima koji su u petak iznenada promenili smer, ciljajući na ono što mnogi smatraju da bude fatalni nedostatak jasne politike Kamale Haris sa brutalnim naslovom koji je glasio: Radost nije strategija!

U komentaru, zamenik urednika Patrik Hilaj rekao je da se "zgrozio", kada je bivši predsednik Bil Klinton u utorak stupio na binu konvencije da potvrdi da će Kamala Haris biti "predsednica radosti".

"Kako će to pomoći milionima Amerikanaca čiji je život sada u pitanju?", upitao je on. I zašto Kamala Haris do danas nije dala nijedan intervju ili održala ozbiljnu konferenciju za štampu otkako se Bajden povukao prošlog meseca?

Konačno, potrebno joj je više glasača u takozvnaim "sving državama" da bi joj verovali da će upravljati ekonomijom bolje od njenog protivnika...

Haris ne može da pristane na radost, zaključuje se u komentaru.

Ali još gore je stiglo iz Njujork tajmsa

U ponedeljak je ovaj dnevnik objavio gostujući esej pod naslovom "Tramp može da pobedi na karakteru", konzervativnog komentatora Riča Lourija. Lovri je napisao da je Kamala Haris "slaba i lažna i da je zaista nije briga za zemlju ili srednju klasu".

Lovri je istakao njen negativni bilans kao potpredsednice kao i neuspeh da "obezbedi granicu ili da se pozabavi inflacijom".

"Njoj je svejedno da li će njena poreska politika uništiti radna mesta. Ona je bila deo administracije koja je videla stagniranje stvarnih plata dok je problem minimizirala jer joj je stranačka linija važnija od ekonomske realnosti za zaposlene Amerikance", napisao je on.

Naravno, ovakve kritike nisu neuobičajene u konzervativnim krugovima, ali ovako teške reči u njujork tajmsu bez sumnje će biti viđene kao pucnju upozorenja u timu Kamale Haris.

Još jedan gostujući komentar, koji je napisao veteran i finansijski novinar Rodžer Lovenštajn objavljen je u utorak. U njemu je napao Kamalu Haris zbog ekonomske politike. U članku, koji je takođe kritikovao i stav Donalda Trampa o uvoznim carinama kao "besmislicu", Lovenštajn je ocenio plan Kamale Haris da cene u supermarketima stavi pod kontrolu u komunističkom stilu kao "cenzuru i neodređen".

"Zaboravite to da njen predlog rešava problem koji više ne postoji. Više je bilo zastrašujuće njeno neznanje da da je kontrola cena, gotovo bez izuzetaka, dovela do nestašica, prekida u lancu snabdevanje i na kraju do rasta tih istih cena", napisao je on.

Kritike i sa drugih strana

Čini se da osećaj nelagodnosti sa Kamalom Haris proizilazi i iz komentara koji su objavljeni u autoritativnom "Wall Street Journal", kao i u levičarskom "The Hill".

Da li ste spremni da platite 5.000 milijardi dolara za Kamale propuste, upitao je komentator Džejms Friman u "Wall Street Journal".

Friman tvrdio da je Kamala Haris oštetila ekonomiju tokom svog mandata kao potpredsednica, ne samo tako što je podržala Bajdenovo povećanje državne potrošnje od više milijardi dolara tokom COVID krize.

"Ona zaslužuje više od svog dela krivice za obezbeđivanje ključnih glasova Senata za šemu potrošnje, koja je podsakla inflaciju. A sada ona obećava da će nametnuti nova destruktivna povećanja poreza našoj ekonomiji koja sporo raste", napisao je on.

Portal "The Hill", koji je omiljen u političkoj garnitori u Vašingtonu, nekoliko sati posle govora Kamale Haris, objavio je komentar konzervativnog autora Dereka Hantera koji je govor opisao kao "prazne pantalone koje uživaju u sjaju pozitivnog medijskog izveštavanja i neopterećene odgovornošću".

Hunter je istakao činjenicu da Kamalu haris niko nije izabrao.

"Ona je prvi kandidat bilo koje stranke koji nije morao da obezbedi nijednog delegata ili jedan glas na izborima. Ona je jedinstvena i malo je verovatno da bi obezbedila nominaciju da je postojala bilo kakva konkurencija", napisao je on.

Oglasio se i Džerard Bejker, bivši glavni i odgovorni urednik dnevnika "Wall Street Journal", koji je u londonskom Tajmsu napisao da Kamala Haris cilja pobedu na izborima na platformi koja je tako "lagana i prazna da bi mogla da lebdi na oblacima uzbuđenja2.

"U tome su joj, naravno, pomogli klijentski mediji koji su se, umesto da obavljaju svoj tradicionalni posao skeniranja kandidata i testiranja njihovih sposobnosti i ideja, uglavnom jednostavno pridružili zabavi", naveo je on.

Ali klijentski mediji sada počinju da postavljaju pitanja i čini se da je medeni mesec između Kamale Haris i medija završen, a do izbora je ostalo još 69 dana.

(Telegraf.rs)

Video: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za predsednika SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA