Serija zemljotresa na Halkidikiju brine stručnjake, drhte manastiri na Svetoj Gori: Sprema li se jak potres?

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Serija zemljotresa koji već dva meseca potresaju Svetu Goru i priobalna područja opštine Aristotel na Halkidikiju alarmirale su lokalne vlasti, a stanovnici i turisti uznemireni su jer su zemljotresi postali česti i osetni.

Čak tri su bila jačine preko 4 stepena po Rihteru, poslednji 4,3 prošle subote, koji su naši turisti baš dobro osetili.

Očekuje se da danas bude održan sastanak u Poligrosu, na kojem će učestvovati i predsednik Organizacije za seizmičko planiranje i zaštitu (OASP) i profesor geologije Eftimios Lekas.

Na sastanak su pozvani predsednici opština i drugi zvaničnici podregije Halkidikija a, iako se najavljuje da je reč o redovnom sastanku koordinacionog tela, izvesno je da je kontinuirani seizmički niz ubrzao ove razgovore.

Profesor Lekas je za grčki portal Voria rekao da je ovo "formalni sastanak", koji se poklopio sa njegovim prisustvom na severu Grčke. Ipak, kako je istakao, sigurno će biti reči i o nedavnim potresima.

Seizmolozi pažljivo prate pojavu i ne isključuju mogućnost da se radi o seriji zemljotresa, ali ono što ih zabrinjava jeste da se učestalost i jačina zemljotresa ne smanjuju.

Prema informacijama, na zapadnoj obali Svete Gore aktiviran je rased, ali je poslednjih dana ponovo procenjena njegova dužina. Prvobitno je bilo izveštaja o rasedu dužine četiri do pet kilometara, međutim, proučavanje područja, zemljotresa i drugih podataka, navode na zaključak da je rased veći i blizu 10 kilometara i to zabrinjava stručnjake.

Ovaj rased se nalazi na zapadnoj obali Svete Gore, od Uranopolisa do Dafne, u morskom području između drugog i trećeg prsta Halkidikija. U okolini se nalaze ruševine starog i moćnog Skitisa, koji je u prošlosti i do početka 20. veka imao 82 kolibe i preko 300 monaha, a pripada susednom manastiru Svetog Pantelejmona.

Nedavni zemljotresi posebno su se osetili na Svetoj Gori u manastirima, a prilično uzrujani bili su i stanovnici i turisti u Uranopolisu, Jerisosu, Nea Rodi i drugim područjima opštine Aristotel.

Gradonačelnik Aristotelija Stelios Valianos istakao je za Voria.gr da je "korisno održavati ovakve sastanke", ali da sada postoji i dodatan razlog, misleći na seizmičke aktivnosti koje su poslednjih meseci poprilično zabrinule sve.

On je dodao da će se na sastanku razmatrati prvenstveno "nivo spremnosti opštine i regiona za slučaj jačeg zemljotresa, kao i mesta za evakuaciju i okupljanje stanovnika u takvom scenariju".

Stručnjaci su i ranije upozoravali da bi Grčku možda mogao da pogodi veoma jak zemljotres, jačine i preko 6 stepeni po Rihteru.

Grčki ERT je julu razgovarao sa Atanasiosom Ganasom, direktorom za istraživanja na Geološkom institutu Nacionalne opservatorije u Atini, koji je upozorio na mogućnost jakog zemljotresa na području Larise.

"U Larisi znamo da postoji rased koji prolazi kroz grad, koji smo mapirali i ima dužinu od najmanje 11 kilometara, što znači da može da izazove zemljotres jačine preko 6 stepeni Rihterove skale, možda 6,2 stepena po Rihteru", rekao je Ganas za ERT.

On je naveo da u blizini Larise postoje i drugi rasedi koji se nastavljaju na istok do Platikambu i na sever do Girtonija i dalje do Rodije, na koje treba obratiti pažnju.

On je rekao da bi trebalo pronaći podatke o tome kada se poslednji zemljotres dogodio.

"Možda je to urađeno pre 2.000 godina, što znači da je na kraju ciklusa i samim tim sazreo, ili je možda učinjeno ranije jer nema istorijskih podataka. Tako da nemamo podatke da okarakterišemo koliko je opasan ovaj konkretan rased", rekao je Ganas.

(Telegraf.rs)

Video: Tresao kao da je od papira, vožačima se ledila krv u žilama: Snimak mosta tokom udara zemljotresa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA